Még egy hétig tart az őszi tavasz - orkánciklonok hozták a jó időt

Vágólapra másolva!
Katalin nem csak locsog, hanem egyenesen a tavaszt is elhozta. A hőmérséklet szerdán az ország jelentős részén elérte a 15 fokot: ez nagyjából tíz fokkal több az ilyenkor megszokottnál. A tartósan enyhe időjárást többek között a Brit-szigetek térségében szinte kétnaponként megerősödő orkánciklonoknak is köszönhetjük.
Vágólapra másolva!

Közel két hete tart az átlagosnál enyhébb időjárás. Borongós, őszies és naposabb, tavaszi jellegű időszakok váltakoznak aszerint, hogy mennyire jönnek közel az időjárási frontok hazánkhoz. Szerdán az északkeleti határszélt leszámítva a hőmérséklet csúcsértéke elérte a 14, 17 fokot. Ez bő tíz fokkal haladja meg a sokéves átlagot - Katalin napja nagyon messze állt a kopogósságtól.

Az enyhe időjárás annak köszönhető, hogy a kontinens északnyugati részén egymás után mélyülnek ki a markáns ciklonok, amelyek hatására Közép-Európa felett a magasban a déli, délnyugati szél dominál. Így a hideg sarki légtömegek elől tökéletesen el van zárva az út.

A mostani, a Brit-szigetek feletti ciklonok a legerősebb mérsékelt övi légköri képződmények közé tartoznak. A szinte kétnaponként kialakuló légörvényekben orkánerejű széllökések pusztítanak Európa északnyugati vidékén, és a belőlük lehulló csapadék is extrém értéket ér el. Nagy-Britanniában a viharos hétvégén helyenként 200 mm-nél is több csapadék hullott.

A Magyarország fölé áramló meleg légtömegek két különböző jellegű időjárást alakítanak ki: ha az áramlás lassú, akkor az éjszakánként képződő köd nappal ködfelhővé alakul át, így borongós, párás idő jön létre szitálással, az átlagosnál 2-3 fokkal magasabb hőmérsékletekkel - mint azt az elmúlt hétvégén tapasztalni lehetett. Amikor azonban a viharciklon frontjai jobban érintik térségünket, akkor a ködpárna eltűnik, és a napsütésben a hőmérséklet áprilisi értékeket vesz fel, mint szerdán.

A számítások szerint jövő keddig, azaz december 1-jéig marad az enyheség, legfeljebb szerdától van arra esély, hogy visszatérnek az átlagoshoz a hőmérsékleti értékek.