Rekordokat döntött a november Nagy-Britanniában

Vágólapra másolva!
A brit meteorológiai szolgálat, a Met Office tájékoztatása szerint az idei év eredményezte az eddigi legcsapadékosabb novembert. Az átlagos csapadékmennyiség 217,4 mm volt Nagy-Britanniában.
Vágólapra másolva!

A korábbi csúcsot 1951 novembere tartotta 193,6 mm átlagos csapadékmennyiséggel.

Idén novemberben a legtöbb eső az északnyugat-angliai Cumbria megyében található Shap településen esett, összesen 621,4 mm. A legkevesebb csapadék, közel 70 mm az Anglia keleti partjainál fekvő Wainfleetben hullott.

Angliában és Walesben az 1929 óta fennálló rekord dőlt meg, ez idén 196,9 mm-ről 197,6 mm-re módosult. Skóciában idén 256,7 mm volt az átlagos novemberi csapadékmennyiség, amivel az 1938-ban mért 244,8 mm-es csapadékösszeg szorult le a dobogó első fokáról.

A Met Office szóvivője szerint nem is az az igazán érdekes, hogy új rekord született, sokkal inkább az, hogy a Cumbria, Délnyugat-Skócia és Észak-Wales területén kialakult lokális esőzések, felhőszakadások eredményezték ezt. Ehhez nagymértékben hozzájárultak a hónap vége felé a Brit-szigetek térségében megjelent orkánciklonok. A kisebb területekre koncentrálódott heves esőzések annak ellenére vezettek rekordhoz, hogy a keletebbre fekvő területeken viszonylag száraz körülmények uralkodtak, többfelé 100 mm csapadék sem hullott.

Miközben 2009 novembere minden idők legcsapadékosabbika volt, egyúttal a havi átlaghőmérséklet is magasabb volt a megszokottnál. Az idei átlaghőmérséklet 7,3 Celsius fok volt, ami 1,4 fokkal haladta meg az átlagos értéket. Az eddigi legmelegebb november 1994-ben volt 8,8 Celsius fokos havi átlaghőmérséklettel.