Nyilvánosságra hozták a vitatott klíma-adatsorokat

Vágólapra másolva!
Te is lehetsz klímakutató: nyilvánosságra hozta az angol meteorológiai szolgálat, a Met Office az általa felhasznált klímaváltozásos adatbázist, miután ellopott e-mailekből kiindulva többen azt állították, a kutatók manipulált adatokat használtak annak bebizonyítására, hogy a globális felmelegedésért döntően az emberi tevékenység a felelős.
Vágólapra másolva!

November végén jelent meg az a hír, mely szerint feltörték a Kelet-angliai Egyetem klímaváltozással foglalkozó központjának e-mail szerverét. Az így megszerzett több ezer elektronikus levelet és háromezer dokumentumot a hackerek egy orosz FTP (fájltovábbításra és -letöltésre használatos) szerveren tették közé. A megszerzett dokumentumok átvizsgálása után a klímaszkeptikusok azt a következtetést vonták le, hogy a tudósok manipulálták a klímaváltozással kapcsolatos adatokat, és valójában nincs is globális hőmérséklet-emelkedés.

Ezért döntött úgy a Met Office, hogy nyilvánosságra hozza azoknak az adatoknak egy részét, amelyeket a klímavizsgálatok során felhasználtak. A brit meteorológiai szolgálat honlapján mindenki számára elérhető adatokat a világ több mint ezer meteorológiai mérőállomásáról gyűjtötték be. A Met Office szóvivője elmondta: a szolgálat teljesen biztos abban, hogy az adatok valósak, és egyértelműen azt mutatják, hogy a globális átlaghőmérséklet az elmúlt 150 évben emelkedett. Ez az adatbázis az IPCC (Kormányközi Testület a Klímaváltozásról) által végzett kutatások legfontosabb pillére is.


A tízpontos kérdés: belenyúlt-e valaki az adatokba?

A Kelet-angliai Egyetem független bizottságot hozott létre a kiszivárogtatott e-mailek ügyének kivizsgálására, melynek vezetésével a skót köztisztviselőt, a korábban a glasgow-i egyetem igazgatójaként is dolgozó Sir Muir Russelt bízta meg. A vizsgálat során átnézik a nyilvánosságra került levelek tartalmát, hogy kiderítsék, valóban manipulálták-e a kutatási eredmények adatait.

Az ügyben megszólalt a brit kormány energiaügyekkel és klímaváltozási ügyekkel foglalkozó minisztere, Ed Miliband is, aki nagyon örült a vizsgálóbizottság felállításának, de egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy nem szabad hallgatni azokra, akik megpróbálják aláásni a tudományos eredményeket. Azt is elmondta, hogy azok, akik az 1998-as évből kiindulva - ami minden idők legmelegebb éve volt -, azt gondolják, hogy most már lehűlés zajlik, nagyot tévednek. Az 1998-as év azért is volt olyan kiugróan meleg, mert abban az évben rendkívül erős volt az El Nino jelenség. A mérési adatokat áttanulmányozva azonban láthatjuk, hogy az elmúlt tíz év melegebb volt a korábbi évtizedeknél, és így elmondható, hogy amióta a műszeres mérések elkezdődtek, nem volt melegebb a 2000-es évtizednél.

A klímavizsgálatok során felhasznált meteorológiai adatokat az angol meteorológiai szolgálat honlapján te is könnyen megtalálhatod, és saját szemeddel is megbizonyosodhatsz arról, amiről eddig csak a sajtó tolmácsolásában hallottál.