Akár 20 centi hó is hullhat a héten

Vágólapra másolva!
A tél első igazi havazása kedden délutánra várható, mert egy mediterrán ciklon hatására dél felől nedvesebb léghullámok érik el Magyarország térségét.  A lehulló hó mennyiségét nem lehet teljes biztonsággal megállapítani, de helyenként akár 15-20 centiméteres hótakaró is kialakulhat.
Vágólapra másolva!

Megérkezett az igazi tél az elmúlt napokban - egyre hidegebbek lettek a nappalok és az országban többfelé fordult elő kisebb-nagyobb havazás. A java azonban még csak most jön. Az elmúlt napokban északias áramlással hideg levegő érkezett a Kárpát-medence térségébe, ezért a fagyos éjszakákat egyre hidegebb nappalok követték, és ez a folytatásban is így lesz. Sokan azonban úgy vélik, a tél havazás nélkül nem igazi tél.

A Földközi-tenger medencéjében örvénylő mediterrán ciklon hatására dél felől nedvesebb léghullámok érik el hazánk térségét, melynek köszönhetően kedden a délutáni óráktól a déli országrészben egyre többfelé kezdődik komolyabb havazás. A déli, délkeleti határszélen 5 centimétert meghaladó mennyiségű hó hullhat. A ciklon pályája még most is elég bizonytalan, így a lehulló hó mennyiségét sem lehet teljes biztonsággal megállapítani.

A hóesés az éjszakai órákban is folytatódik és szerdán a déli, kora délutáni órákban egy időre országossá válik a havazás. A havazás a fővárost is eléri, és akár 5 centimétert meghaladó mennyiségű hó is lehullhat. Az esti óráktól csökken a havazás intenzitása - részletekért lásd Közép-Magyarország térségére szóló, 14 napos előrejelzésünket.

Csütörtökön és pénteken is lehet kisebb havazásra, hószállingózásra számítani, de jelentősebb mennyiségű hó ezeken a napokon már nem hullik. A keleti országrészben még egy-két centiméterrel gyarapodhat a korábban kialakult hótakaró.


Hétvégére érkeznek az igazi fagyok

Legtöbb hóval várhatóan a déli, délkeleti megyékben találkozhatunk, ahol a hétfői havazásnak köszönhetően már most is 2-5 centiméteres hó borítja a tájat. Az előttünk álló napokban várható havazással együtt helyenként akár 15-20 centiméteres hótakaró is kialakulhat. A hét végétől a mostaninál is hidegebbre fordul időjárásunk: pénteken nappal is kemény fagyokra lehet számítani, a csúcshőmérséklet -3, -8 fok, míg szombaton -4, -9 fok között alakul. Emiatt az országban mindenhol tartósan megmarad a kialakuló hótakaró.

Ami jó hír a tél szerelmeseinek, az nem jó hír az autósoknak. A következő napokban fokozott körültekintéssel kell vezetni, hiszen a havazás miatt csökken a látástávolság, csúszóssá válnak az utak, és az élénk északias szél miatt többfelé hófúvás nehezíti majd a közlekedők dolgát. Aki még mindig nem cserélte le a nyári gumikat télire, az haladéktalanul tegye meg. Az eddigi havazásban kamionok akadtak el Vas megyében, a busz- és vonatközlekedésben nincs fennakadás a hó miatt.