Széttört az Ausztrália fele úszó óriás jéghegy

2009.12.15. 16:03
A melegebb vizekbe érve, több száz kisebb darabra töredezett szét az Ausztrália délnyugati partjai felé sodródó jéghegyóriás. A hátrány: a jéghegyflotta komolyan veszélyezteti a térség hajóforgalmát.

Az óceánban mintegy ezer kilométer hosszan szétterjedő jéghegydarabok között vannak több kilométer széles darabok is. "Számítottam arra, hogy ez fog történni" - közölt Neal Young ausztráliai gleccserkutató, aki a múlt héten műholdas felvételek segítségével fedezte fel a B17B elnevezésű jéghegymonstrumot.

Az ország nyugati partvidékétől mintegy 1700 kilométerre úszó jéghegy várható széttöredezése miatt az ausztrál Meteorológiai Intézet már a múlt héten hajózási riadót rendelt el. Az eredetileg 140 négyzetkilométeres jégtömb azóta 115 négyzetkilométeresre zsugorodott, így most nagyjából 18 kilométer hosszú és 8 kilométer széles - mondta Young, az ausztráliai antarktiszi kutatóközpont munkatársa.

A most széttöredezett monstrum egyike azoknak a jéghegy daraboknak, amelyek még 2000-ben váltak le a déli-sarki jégrengetegből, amikor a térség legnagyobbjainak számító Ross-tengeri és Ronne jégpadok egyes részei széttöredeztek. (A jégpadok természetes fejlődéséhez hozzátartozik, hogy időnként levedlenek magukról egy bizonyos mennyiségű jeget.)

Forrás: Australian Antarctic Division/Jason Ahrens

Egy példány az Ausztrália fele tartó jéghegy-flottából

Az új-zélandi hatóságok még a múlt hónapban rendeltek el hajózási riadót a szigetország déli partjai felé tartó jéghegy-flotta miatt, amely azóta szerencsére irányt váltott, és kelet felé folytatta tovább az útját.

KAPCSOLÓDÓ CIKK