Orvosmeteorológia - kemény fagyok hétvégéje

Vágólapra másolva!
A következő napokban kemény fagyokra készülhetünk, sokfelé napközben is -5 fok alatt marad a hőmérséket. Ha a szabadban töltjük a hétvégét öltözzünk fel melegen.
Vágólapra másolva!

Szombaton hajnalban helyenként -15 fok alá csökken a hőmérséklet. Akik a kora reggeli órákban indulnak útnak, vastagon és rétegesen öltözzenek fel. A nap folyamán az országban többfelé várható kisebb-nagyobb havazás. Mivel a légszennyezettség most minimális, mindenképp érdemes kihasználni a szép téli időt, és néhány órát a szabadban tölteni. A szánkózás mellett hazánk több sípályáján síelésre is lehetőségünk nyílik.

Vasárnap fronthatás nem terheli szervezetünket. Az ország nyugati és középső megyéiben néhány órára kisüt a nap, ami jó hatással lesz közérzetünkre. Szervezetünk ellenálló képessége csökken a hideg, nyirkos idő beálltával. Ezért fontos, hogy fogyasszunk olyan tápanyagokat, melyek erősítik immunrendszerünket. Ilyenek például a C-vitamin, ß-karotin és cink, melyek megtalálhatóak a citrusfélékben, zöldpaprikában, káposztában, sárgarépában, sütőtökben és száraz hüvelyesekben.

Hétfőn gyenge melegfronti hatás érvényesül. A frontra érzékenyeknél ingerlékenység, fáradékonyság, bágyadtság jelentkezhet. A fáradékonyság leküzdéséhez gyakran nyúlunk egy csésze kávé vagy tea után. A bennünk található koffein ugyanis egy serkentő hatású vegyület, mely élénkíti a szervezetet, javítja a szellemi funkciókat, fokozza a mentális éberséget. Naponta maximum 300mg koffein fogyasztása ajánlott, amit nem érdemes túllépnünk, hiszen a felsorolt előnyös hatások a visszájára is fordulhatnak. Ha a javasoltnál nagyobb dózist viszünk szervezetünkbe, akkor szorongás, szédülés, fejfájás, idegesség és alvászavar jelentkezhet. Még valamit érdemes tudni: bár a kávéban több koffein van, mint a teában, hatása rövid ideig tart, ugyanis a hirtelen teljesítménynövekedést gyors csökkenés követi. A tea ezzel szemben lassabban szívódik fel és a hatása is tovább tart.