Vágólapra másolva!
Csütörtökön nem várható fronthatás, de az újév második napján egy erős hidegfront érkezik. Lehűl a levegő, ezért ismét szükségünk lesz a sapkára, sálra és kesztyűre is.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön számottevő fronthatás nem várható. A szilveszter, estétől többfelé esősnek ígérkezik. Aki a szabadban szeretné tölteni a szilvesztert, öltözzön rétegesen és vigyen magával esernyőt. A szél mérsékelt lesz, de estére lehűl a levegő.

Az óév búcsúztatása mit sem ér pezsgő és virsli nélkül. Azonban fontos, hogy ezen a napon is, akár csak az év többi napján, mértékkel fogyasszanak alkoholt. Az alkohol- és koffeintartalmú italok folyadékot vonnak el a szervezettől, ami kiszáradáshoz vezethet, ezért fontos, hogy a szilveszteri mulatozás közben az alkohol mellett ásványvizet is fogyasszunk.

Pénteken kettős fronthatásra készülhetünk. A felhős, borongós idő miatt lehangoltabbak lehetünk. A délutáni órákban a nyugati megyékben felszakadozik a felhőzet, így az ott élők akár kisebb sétára is indulhatnak az év első napján. A szabadban töltött idő javítja közérzetünket, felfrissít és energiával tölt el.

Újév első napján sokfelé hagyomány, a lencséből készült ételek fogyasztása. A lencseleves, vagy lencsefőzelék, amellett, hogy várhatóan meghozza a jólétet az előttünk álló esztendőben, számos pozitív tulajdonsággal is rendelkezik, amiért fogyasztása kifejezetten ajánlott. A lencse az egyik legjobb fehérjeforrás, ezért vegetáriánusok számára rendszeres fogyasztása ajánlott. Emellett jelentős a szénhidrát tartalma is, amely lassan szívódik csak fel a szervezetben, így glikémiás indexe alacsony. A glikémiás index egy számérték, amely arra utal, hogy milyen gyorsan szívódik fel az adott élelmiszerben lévő szénhidrát a szervezetben. Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, így hosszan tartó telítettség érzést okoznak Ezen tulajdonsága miatt a lencse különösen ajánlott cukorbetegek és diétázók számára.

Szombaton erős hidegfronti hatásra készülhetünk. A frontra érzékenyeknél fejfájás jelentkezhet, lassulnak a reflexek és vérnyomás csökkenés tapasztalható. Lehűl a levegő, és az erős északias szél miatt a valósnál is hidegebbnek érezzük majd az időt. Akik a szabadban töltik a napjukat öltözzenek fel rétegesen és vastagon, a sálat, sapkát és kesztyűt se felejtsék otthon.

A közlekedők vezessenek óvatosan, mert többfelé találkozhatnak lefagyott, csúszós útszakaszokkal.