Egyre rövidebb a síszezon világszerte

Vágólapra másolva!
Izzadnak az Alpok sípályái a hőszigetelt takarók alatt. Bár a síparadicsomok a legmodernebb technológiákba fektetnek, hogy mesterségesen tartsák havasan pályáikat, és legtöbbjük egyre inkább környezettudatosan működik, még így is valószínű, hogy a síipar lesz a globális felmelegedés első áldozata.
Vágólapra másolva!

Folyamatosan rövidül a síszezon az elmúlt tizenhat évben, annak ellenére, hogy a síparadicsomok egyre több műhavas területet hoznak létre, és a legújabb, legmodernebb technológiákba fektetnek be, hogy minél melegebb hőmérsékleten is fenntarthassák pályáikat. Az Egyesült Államokban 1990 óta minden évben egy nappal rövidül a síszezon a Nemzeti Síegyesület (http://www.nsaa.org/nsaa/home/) jelentései szerint. Ha az időjárás valóban melegebbre fordul, a síipar lehet a globális felmelegedés első áldozata.


Izraeli műhó az izzadó Alpokban

Természetesen az európai síparadicsomok is kénytelenek a legdrágább technológiákhoz folyamodni segítségért, hiszen az utóbbi években az Alpok legtöbb síelőhelye is csak komoly küzdelmek árán képes havasan tartani pályáit. Az ausztriai Tirol hegyeibe idén már Izraelben kifejlesztett ultramodern műhó-berendezéseket vásároltak, amikkel reményeik szerint a jövőben is napra pontosan kezdhetik majd a síszezont.

A rettegés a globális felmelegedés hatásaitól egyébként akkor érte el csúcspontját az alpesi sívilágban, amikor az "izzadó Alpok" 2003 forró nyarán szokatlanul nagy médiafigyelmet kapott, mert néhány síparadicsom olyan hőszigetelt takarókkal takarta le pályáit - megvédendő őket a további olvadástól -, mint amikbe általában balesetek sérültjeit szokták beburkolni.


"Tartsuk hidegen a telet"

Amerikában létezik egy polgári egyesület (Ski Area Citizens Coalition), mely a síparadicsomokat osztályozza környezettudatosságuk alapján. Az értékelési szempontok közé tartozik a helyi élővilág és vízlelőhelyek védelme és a globális felmelegedés elleni küzdelem. E szempontokat összesítve állapítják meg, melyik a tíz legjobban és legrosszabban viselkedő síparadicsom az Egyesült Államokban.

Az egyesület általában véve meglehetősen negatívan értékeli a síipar hozzáállását, míg e turisztikai ágazat képviselői azt állítják, kevés olyan üzletág van, mely többet tenne a klímaváltozás ellen, mint ők. A néhány évvel ezelőtt indított "Keep Winter Cool" nevű program keretein belül például több mint 60 síparadicsom kezdett el megújulóenergia-krediteket vásárolni, hogy ezzel csökkentsék ökolábnyomukat.

Forrás: AFP

A svájci Alpokban 2007-ben volt az első igazi hóválság


A megújulóenergia-kredit olyan befizetés, melyet különféle alternatív energia-előállítókhoz juttatnak el (például szélerőmű- vagy napenergiafarmok üzemeltetőihez). Az, hogy krediteket vásároltak, persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy konkrétan megújuló energiát használnának például liftjeik üzemeltetéséhez vagy a pályák éjszakai kivilágításához, de erre is van példa.


Környezettudatosságra nevelnek az amerikai sípályák

Az Egyesült Államok 326 síparadicsoma közül mintegy harminc teljes energiafogyasztásának megfelelő értékű kreditet vásárol minden évben, de vannak olyan létesítmények, melynek üzemeltetői ennél tovább is mennek. Az egyik Massachusets állambeli síközpont például két évvel ezelőtt megépítette saját, majdnem 4 millió dolláros (közel 800 millió forint) befektetéssel járó szélturbináját, mely mára fedezi a létesítmény összes energiaszükségletének mintegy harmadát.

A síparadicsomok emellett egyéb módokon is próbálnak csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátásán. A legtöbb amerikai síparadicsomban újrahasznosító és komposztáló programok működnek, és kizárólag bioüzemanyaggal járatják a buszokat és mindenféle egyéb járműveket.

Néhány amerikai síközpontban árkedvezmény jár annak, aki autójával másokat is felvisz a hegyekbe, és annak is, aki hibridhajtású járgánnyal érkezik. A kaliforniai síparadicsomok egyébként az elsők között támogatták az állam 2006-os globális felmelegedés elleni törvényét, mely előírja, hogy Kalifornia az 1990-es szintre csökkentse üvegházhatású gázkibocsátásának mértékét 2020-ra.


A magasabban fekvő pályák kicsit tovább húzhatják

A síelés, mint olyan nemsokára teljesen eltűnhet a köztudatból - ez a gondolat egyáltalán nem légből kapott, a síipar körültekintése és felelős hozzáállása ellenére. Először az alacsonyabban fekvő síparadicsomok tűnnek el, de a magasabban fekvő helyek is veszélyben vannak. A kaliforniai Sierra Nevada hegyein elterülő hótakaró például a legfrissebb jelentések alapján már ma is csak 80%-a a korábbi években megszokottnak, és a század végére állítólag akár a mai méretének mintegy 20 százalékára is összezsugorodhat.

Hó akkor is lesz, de valószínűleg már csak olyan szédítő magasságokban, ahol már nem lehet síparadicsomokat létesíteni. A síipar összeomlásával nagyjából 15 ezer ember veszítheti el az állását, míg a turizmusból származó bevétel akár 500 millió dollárral is csökkenhet - csak az Egyesült Államokban.

Hirschl Zsuzsanna