Vágólapra másolva!
Az eddigi legforróbb évtizedet mérték Ausztráliában - a háttérben a globális felmelegedés áll. A földrésznyi államszövetségben 2009 az eddigi legsúlyosabb bozóttűz, valamint a homokviharok, a csapadékhiány, az áradások és a hőhullámok éve volt.
Vágólapra másolva!

Az átlaghőmérséklet 2000 és 2009 között 0,48 Celsius-fokkal volt magasabb Ausztráliában, mint az 1961 és 1990 között mért átlag - közölte éves éghajlati jelentésében az ausztrál meteorológiai intézet. Az előrejelzések szerint 2010 az eddigieknél is forróbb lesz: mintegy 0,5-1,0 Celsius-fokos emelkedést várnak az átlaghőmérséklethez képest.

"A Csendes-óceáni térségben az El Nino-jelenség utóhatásai érződnek, ezért 2010 szintén melegebb lesz az átlagnál" - mondta David Jones éghajlatkutató.

Az ausztrálok 2009-re úgy emlékeznek, mint a rendkívül súlyos bozóttüzek, homokviharok, csapadékhiány, bizonyos területeken az áradások, illetve a hőhullámok évére.

Az elmúlt esztendő a második legmelegebb év volt: az átlaghőmérséklet 0,9 Celsius fokkal haladta meg az 1961 és 1990 között mért átlagot. Az Ausztráliában élők emellett három rekordnak számító hőhullámot voltak kénytelenek elviselni, amely az államszövetség eddigi legsúlyosabb, 173 halálos áldozatot követelő bozóttüzeit okozta.

A kontinens belső területein mért melegedés a partszakaszokhoz képest kétszer gyorsabb - derül ki a jelentésből. "Az 50-60 éve tapasztalható melegedéssel paradox módon az időjárás is nedvesebb lett. Elsősorban az északi területeken több a csapadék, miközben a hőmérséklet is melegszik" - magyarázta Jones.

A jelentéssel Peter Garrett környezetvédelmi miniszter azon ellenzéki politikusok ellen kíván fellépni, akik akadályozzák annak a kereskedelmi rendszernek (ETS) a bevezetését, amit a leghatékonyabb eszköznek tekintik a CO2-kibocsátás csökkentésére. A kormány februárban foglalkozik újra az ETS bevezetésével, amelynek kudarca akár előre hozott választásokhoz vezethet.