Egy kiskert mind fölött: ökogyűrű a divat Izlandon

Vágólapra másolva!
Drágakő helyett izlandi élő moha és zuzmó díszíti a legújabb divat szerint Hafsteinn Júlíusson fiatal reykjavíki ékszerész munkáit. A miniatűr, ujjon hordható kerteket ugyanúgy öntözni kell, mint bármilyen növényzetet.
Vágólapra másolva!

A 23 éves Júlíusson olyan gyűrűket készít a szigetországban, amelyekbe a drágakő helyére gyógynövényeket helyez, miniatűr virágcserépbe ültetve. Az Atlanti-óceán északi részén fekvő sziget zuzmója ugyanis régóta ismert, köhögés és torokfájás elleni szer. A dizájner azt állítja, hogy a sziget jellemző növényzetéből készített "kiskert" a gyűrűben máris az év igazi slágerének ígérkezik - legalábbis Izlandon.

"A gyógynövényt, amely a gyűrűben növekszik, öntözni is kell, mint minden más növényt. Ha jól érzi magát és a gondoskodás megfelelő, akár fél évet is kibír a foglalatban, de ez a tulajdonosán múlik" - magyarázza saját weboldalán az öko-ékszer tervezője.

http://kepek.origo.hu/galleriesdisplay/gdisplay?xml=/1001/Kert_201016125832/gallery.xml&rovat=base

Júlíusson filozófiája szerint az ékszerek a "modern értékek újrameghatározását" jelképezik. Az ékszerészet és a kertészkedés összekapcsolásával a nagyvárosokban élő fogyasztókat akarja megcélozni. A tervező az ékszerekkel "közel akarja hozni a természetet" azokhoz az emberekhez, akiknek nincs idejük saját növényeket nevelgetni. A kertékszerész boltjában díszcsomagolású öntözővizet is árusít a növénykék gondozásához.

Az izlandi zuzmóval beültetett gyűrűk 150-170 euróba (40-45 ezer forintba) kerülnek. A kétujjas gyűrűk ára 250 (67 ezer forint), míg a bokszeré 350 euró (94 ezer forint), de az exkluzivitás kedvéért természetesen csak korlátozott darabszámban kaphatók.