Támadják a Shell üvegházgáz-raktározási tervét

Vágólapra másolva!
Összefogott egy holland kisváros a Shell, a település alá tervezett szén-dioxid-tárolója ellen. A projektet ellenzők arra hivatkoznak: maga az olajóriás is elismerte, hogy a tárolt gázmennyiség öt százaléka elszivárog.
Vágólapra másolva!

"Mindent megteszünk azért, hogy meghiúsítsuk a tervezetet" - adott hangot félelmeinek Simon Zuurbier, Barendrecht polgármester-helyettese, a város 50 000 lakosának biztonságára hivatkozva. "Szabályos eszközökkel törekszünk a terv megakadályozásra, és semmilyen szükséges engedélyt nem fogunk jóváhagyni" .- mondta.


Hozzájárult a holland kormány a Shell tervéhez

A Shell tavaly novemberben kapott engedélyt a holland kormánytól arra, hogy a kisvárostól 15 kilométerre fekvő pernisi finomítóból évente 5 megatonna CO2-ot válasszanak el és tároljanak a föld alatt. A tervek szerint 2012-ben induló munkálatok során a szén-dioxidot összetömörítési eljárás után csővezetékben juttatják el a kiürített gáztározóba, 1800 méter mélyre. (A technológiáról Ötödét tárolhatná Magyarország a Föld szén-dioxid-kibocsátásának címmel írtunk korábban.)

A legoptimistább becslések szerint a beruházás pár éven belül kiterjedhet más közeli gáztározókra - köztük a Barendrecht városközpontja alatt lévőre - is, melyek összkapacitása elérheti a 9 megatonnát, állítják a kormány által megbízott szakértők. "Nevetséges, hogy ilyenekkel kísérleteznek egy sűrűn lakott övezetben" - hangsúlyozta Zuurbier.

Egy helyi egyesület tagja, Klaas Brantjes állítása szerint "a biztonság illúzióját adtuk az embereknek, de a kockázatok mértékéről még nincs információnk. Az sem kizárt, hogy CO2 szivárogni kezd, s ez rendkívül veszélyes lenne, különösen azért, mert a város egy vízgyűjtőterületen fekszik."


Biztonságos a technológia?

Ezzel szemben a holland külügyminisztérium szóvivője, Jan van Diepen hangsúlyozta: "A beruházás teljesen biztonságos, ellenkező esetben a kormány nem adta volna hozzá jóváhagyását." A holland kabinet 30 millió euróval finanszírozza az építkezési munkálatokat.

Forrás: AFP

Európa első, kísérleti földalatti CO2-tározója a németországi
Ketzinben (Berlintől 40 km-re) létesült 2007 februárjában


A Shell kitért az elől, hogy nyilvánosságra hozza a teljes költséget. A szén-dioxid-leválasztás és -tárolás (rövidítve CCS) injekciós módszerét már tesztelték Norvégiában és az Egyesült Államokban is - állítja a Shell. "A CCS teljesen biztonságos eljárás" - állítja az olajcég weboldalán Margaret Kuijper, a cég szén-dioxid-leválasztási és -tárolási osztályának vezetője. "Óvintézkedések garantálják a módszer biztonságosságát, még lakott területek esetében is. Jelen esetben az üvegházhatású gáz idővel eloszlik, vagy ásványi anyagokat képez" - nyilatkozta a francia AFP hírügynökségnek.

Hollandia teljes CO2-tárolási kapacitása 1600 megatonna - az ország 174,6 megatonna szén-dioxidot bocsátott ki 2008-ban. A kibocsátást 2020-ra 20 százalékkal szándékszik az ország visszafogni az 1990-es emissziós szinthez képest, s ennek érdekében elkerülhetetlen a CSS-technológia alkalmazása, hangsúlyozta van Diepen.

"Még ha 2020-ra az ország energiatermelésének egyötödét megújuló energiaforrások biztosítják is - ami a kormány célja -, a fennmaradó 80 százalékot továbbra is a fosszilis tüzelőanyagokból kell fedezni. A szén-dioxid tárolása ezért, mint átmeneti módszer elkerülhetetlen annak érdekében, hogy a klíma további károsodását visszaszorítsuk" - mondta a külügyi szóvivő.

A Greenpeace környezetvédő csoport álláspontja szerint "az óriási mértékű támogatással" a holland hivatalosságok csak azt érik el, hogy a "levegőt szennyező gyárak fennmaradnak" a tisztább energiák elterjedésének kárára. A szervezet arra hivatkozik: a Shell elismerte, hogy a szénvegyületek tárolási eljárásai hatással vannak a környezetre, mivel a tárolt gázmennyiség körülbelül öt százaléka kiszivárog.