Vágólapra másolva!
Nem akármilyen öt hetet produkált Magyarország időjárása. A melegrekordot hóvihar és hidegrekord követte, majd egy-két nap alatt szertefoszlottak az álmok a fehér karácsonyról. Soha nem mért enyheség volt újév hajnalán, ezt követően ismét lehűlés, havazás, és megint csak tavaszi napok következtek. Rövid visszatekintő az időjárás-hullámvasút eseményeire.
Vágólapra másolva!

Már rögtön a tél első napja szélsőséget hozott: hajnalban helyenként csupán plusz 12 fokra hűlt a levegő. A mérések kezdete óta nem indult ilyen enyhén a december hazánkban. A novemberi enyheség folytatódott tovább: tartósan markáns ciklonok alakultak ki ugyanis, középpontjukkal Nyugat-Európa felett, amelyek folyamatos délies áramlással mediterrán légtömegeket sodortak Magyarország fölé szinte egész novemberben és december első harmadában, így a szokásosnál 5-8 fokkal volt melegebb.

December 10-e után fokozatosan leépültek a nyugati ciklonok, a hőmérséklet közelített az átlagoshoz. Időközben a Kelet-európai-síkságra Szibériából egyre fagyosabb téli légtömegek érkeztek. A hazánktól északkeletre, északra kiépült anticiklonnak köszönhetően a légmozgás keletire, északkeletire váltott át, és a hónap közepétől a Kárpát-medencébe is bezúdult a hideg levegő. Hamarosan egy érintő mediterrán ciklonból az első országos havazás is megtörtént.


Bezúdult a hideg

Néhány nap múlva már szélsőségesen hidegre váltott az idő. December 19-én megerősödő mediterrán ciklon vastag felhőzete érte el hazánkat(középpontja Genova felett volt), így tipikusan nagy havazást okozó időjárási helyzet alakult ki. A magasban nedves, az addigiaknál kissé enyhébb levegő érkezett, míg az alsóbb szinteken a megerősödő északkeleti áramlás hatására a Kelet-európai-síkságról zúdult be a hideg.

A hőmérséklet csúcsértéke országszerte csupán -8, -5 fok között alakult, a sózás ellenére is megmaradt a hó az utakon, jelentős fennakadást okozva a közlekedésben. A friss hóréteg vastagsága sokfelé elérte a 20 cm-t. A ciklon középpontja estére már Magyarországtól keletre helyezkedett el, a szél egyre erősödött, majd éjszakától országszerte viharos szél hordta a havat - így vasárnap ritkán tapasztalható ítéletidőre ébredtünk.

Fotó: Zilahy Zsuzsanna
Fotó: Zilahy Zsuzsanna

40 fok melegedés két nap alatt


A hófúvás után leállt a szél, és a rendkívül száraz levegőnek, valamint a vastag hótakaró kiváló szigetelő hatásának köszönhetően a következő hétfőn extrém hideg lett a hajnal. Szécsényben -26 fokra hűlt a levegő. Budapest külterületén néhol -20 fokra csökkent a hőmérséklet, ezzel új napi hidegrekord született a fővárosban.

Ekkor még nagy remények éltek a fehér karácsony iránt, viszont még aznap olyan gyors változások zajlottak le Európa időjárásában, amely példátlan sebességű melegedéshez vezetett: a bekövetkezett hőmérséklet-változás még a legerősebb hidegbetöréseknek is javára válna. A Kárpát-medencétől nyugatra ugyanis ismét egy markáns ciklon épült fel, amely meglehetősen erős déli áramlást indított el felettünk. Ennek következtében a hidegrekordok után két nappal már napi országos melegrekord dőlt meg. Az ország délnyugati részén 18,5 fokot mértek, míg bő két nappal előtte ugyanott -21 fokot mutatott a hőmérő. Karácsony első napján Baranyában helyenként 22 fokot mértek, a napi melegrekord 6 (!) fokkal dőlt meg. A tavaszi időben országszerte - többek között a fővárosban is - kialakult heves zápor, zivatar.


Egyelőre vége a változékonyságnak

Az év hátralévő napjai mérsékelten enyhe időjárást hoztak. Január elsején azonban újabb melegrekord dőlt. A Viharsarokban csupán 9 fokra hűlt le a levegő, ezzel a mérések kezdete óta most kezdődött legenyhébben az újév. Másnap pedig már az újabb gyors lehűlés érkezett, amely két, egymás után elhaladó mediterrán ciklonnak köszönhetően hóesést hozott, a havazás utáni derült éjszakán pedig megint sokfelé csökken -15 fok alá a hőmérséklet. Persze az enyhülés sem váratott sokáig magára: vegyes halmazállapotú csapadékkal érkezett az újabb tavaszi légtömeg.

A nagy változékonyságnak - egyelőre - vége. A Kárpát-medencétől északra, északkeletre kialakult anticiklon tartósan elzárja az enyhe, óceáni légtömegeket a térségtől, ugyanakkor az anticiklon peremén most nem várható olyan markáns ciklon kialakulása, amely számottevő havazást okozna. Így a következő napokban csendes, téli idő várható átlagos hőmérsékletekkel (részletes adatokért lásd országos, 14 napos előrejelzésünket és térképes előrejelzéseinket). Az erre érzékenyeknek jó hír, hogy orvosmeteorológiai előrejelzésünk szerint frontmentes hét várható.