Pitonirtásra használják a hideget Floridában

Vágólapra másolva!
A nem őshonos burmai pitonok vadászására biztatnak a hatóságok Floridában, ahol a termetes kígyók a rettenetes hidegben előkúsznak rejtekhelyeikről. A hidegtől elkábult teknősöket viszont mentik az állatvédők.
Vágólapra másolva!

A floridai hal- és vadvédelmi hatóság sajtónyilatkozatban sürgette a vadászokat: használják ki a szokatlanul rideg időjárást a sok állatra veszélyt jelentő kígyóállomány megtizedelésére. Az egyébként rejtőzködő életmódot folytató hüllők - több más déli állattal együtt - nem bírják a tartós hideget: elő kell mászniuk sütkérezni, gyakran utak mentén, töltéseken napoznak.

Minden vadásznak joga van megölni a pitonokat és egyéb kártékony hüllőket, közölte a vadvédelmi hatóság. A burmai piton mellett ezek közé tartozik a kockás piton és az afrikai sziklapiton - ezek a világ legnagyobb kígyói, testhosszuk meghaladhatja a 10 métert -, a dél-amerikai zöld anakonda és a nílusi varánusz. Annál jobb, minél több piton eltűnik - fogalmazott Gabriella Ferraro, a vadvédelmi hatóság szóvivője. Egyébként a burmai piton eredeti élőhelye Pakisztán, India, Nepál déli része, Banglades és Burma.


Szökött házikedvencek a pitonok

Florida tavaly rendelte el az első átfogó pitonvadászatot. Az emberekre sem veszélytelen, áldozataikat könyörtelenül megfojtó, összeroppantó nagy ragadozók egykor házi kedvencek voltak, később azonban az elszökött, illetve agresszivitásuk miatt elengedett kígyók elszaporodtak. Ma már több mint 150 ezerre tehető a számuk az Everglades mocsárvilágban és környékén. A nehezen felkutatható pitonok elleni tavalyi hajsza azonban nem sok sikerrel járt.

Forrás: AFP

Aktuális divat Miami Beachen. Hétfő hajnalban 36 Fahrenheit (2,22 Celsius) fokkal megdőlt
a 82 éves hidegrekord Floridában - utoljára 1928-ban volt ilyen hideg:
37 Fahrenheit (2,77 Celsius) fok


A jórészt a trópusi égövben fekvő Floridában egy másik idegen jövevény, a zöld leguán is megsínyli a tartós hideget. A fák között élő gyíkok közül sok megdermedve és eszméletét vesztve földre pottyant, és a hidegben elpusztult. A leguánok, amelyek szintén elszökött házi kedvencek és azok utódai, átvészelhetik a nagy hidegeket, amikor szívükön kívül testük minden része megszűnik működni, ezért eresztik el az ágakat.

A hatóságok azonban ellenük is harcot hirdettek. Az az üzenetük az állatok iránt rokonszenvet érző embereknek: ne igyekezzenek megmenteni őket azzal, hogy törölközőbe tekerve meleg helyekre viszik az állatokat. A hatóságok - amelyek sok hívást kaptak olyan autósoktól, akiknek a szélvédőjére zuhantak dermedt gyíkok - azt kérték az emberektől, hagyják, hogy a természet úgymond végezze a dolgát.

A Napfény államban az őshonos állatfajok is szenvednek a hidegtől. A manátuszok, ezek a nagy testű növényevő vízi emlősök a meleg forrásoknál és az erőművek körüli langyos vizekben vészelik át a telet. Észak-Karolinában és Floridában, az Atlanti-óceánnál önkéntesek a hideg miatt elkábult és a part menti szigetsávnál rekedt veszélyeztetett teknősök százait mentették meg, meleg helyre szállítva őket. Több halfaj sem képes védekezni a hideg ellen, egyes partszakaszoknál nagy tömegű halott harcsát és csőrös csukát figyeltek meg.