Orvosmeteorológia - szürke idő, hétvégétől frontok

Vágólapra másolva!
Szombatig frontmentes, de jobbára erősen felhős, borult marad az időjárás. Csak kis időszakokra süthet ki helyenként a nap. Szombattól változékonyabbra fordul az időjárás, frontok érkeznek egymás után.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint szombatig elkerülnek bennünket az időjárási frontok. A hétvégéig azonban jobbára szürke, lehangoló időre számíthatsz, ami miatt fáradékonyabbnak érezheted magad, csökken a koncentráció képesség, a teherbírás, megnő az alvásigény. A közlekedők tompább reflexekkel, megnövekedett reakcióidővel számoljanak, ami eleinte ködös idővel és csúszós utakkal is párosul.

Az időjárás szervezetünkre gyakorolt hatásait csökkentheted tudatos táplálkozással, növeld a vitamin és ásványi anyagbevitelt, figyelj a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztására. Lehetőség szerint mozogj is egy kicsit, hogy növeld vitalitásod. Ezzel ellensúlyozhatod a napfény hiánya miatt jelentkező depressziós tüneteket is.

A hőmérséklet csupán kevéssel fagypont körül alakul, ezért öltözz rétegesen, meleg ruhákba, húzz kesztyűt, sapkát és sálat is vegyél.

A szálló por mennyisége a városokban meghaladja az egészségügyi határértéket. Az elkövetkező napokban emelkedni fog a légszennyezettség, csak szombaton csökkenhet kissé a szennyezőanyagok koncentrációja a megélénkülő szélnek és a hétvégi kisebb forgalomnak köszönhetően. Légzési nehézségek és asztmás rohamok jelentkezhetnek.

Csütörtökön fronthatás nem terheli szervezeted. A Dunántúlon és az északi tájakon borult, többfelé ködös idő várható. A közlekedők csökkent látástávolsággal számoljanak. Néhol hószállingózás is előfordul, vizes, csúszós útszakaszok lehetnek. A déli országrészben helyenként elvékonyodik a felhőzet.

Pénteken sem várható fronthatás. Megélénkül a légmozgás, ezért a fokozottan érzékenyek szédülést, fejfájást tapasztalhatnak. Általában borult, erősen felhős idő lesz, csak a keleti megyékben lehetnek rövid napos időszakok. Nyugaton kisebb havazásra is számítani kell.

Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Élénk marad a légmozgás. A frontérzékenyek fejfájást, ízületi és izomfájdalmakat tapasztalhatnak, erősödhetnek a reumás panaszok és a görcshajlam. Számottevő csapadék nem várható, többfelé előbukkan néhány órára a nap. A hoszabb napos időszakok kedvezően hatnak majd közérzetedre.