Intenzív hóesés bénította meg Nyugat-Európát

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban hó borította be Nyugat-Európát. Káosz volt a közlekedésben, de öröm volt a síterepeken.
Vágólapra másolva!

A napokig tartó havazás megbénította Nyugat-Európa közlekedését. Többször bezárták a reptereket, akadozott a vasúti közlekedés, és sokszor váltak járhatatlanná az utak.

Az angolok különösen meglepődtek a sok hó láttán. A szigetországban a forgalomban történt fennakadások, és lezárt repterek mellett több száz iskolában elmaradt a tanítás, és sok család maradt áram nélkül, miután a hó súlyát nem bírták el a vezetékek és leszakadtak.

Egy melegfront hatására a legutóbbi nagy havazásban, szerdán a legtöbb hó Anglia nyugati területein és Walesben esett. Az ország középső és déli részén is 5-10 cm, a magasabban fekvő területeken ennél több friss hó hullott. A meleg levegő észak felé tolódik, és a hétvégére átmenetileg enyhe idő köszönt be a térségbe. Sokfelé ónos eső, majd hóolvadás, heves esőzések várhatók a következő napokban. Nem kizárt, hogy súlyos árvízhelyzet alakul ki. A jövő hét elejétől azonban újra lehet havazásra számítani.

Örülhettek ugyanakkor a nagy havazásnak a skót síterepeken. A helyiek szerint 10 éve ez a legjobb szezonkezdés. Általában februárig nem gyűlik össze ilyen sok hó a területen. Helyenként már több mint 2 méter vastag hó borítja a hegyeket. A síelőknek nem jó hír a hétvégi enyhe idő, de a sípályákon nem fog minden hó elolvadni.

A francia Alpokban is jelentős mennyiségű friss hó hullott. Általában 2-3 méter vastag hótakaró van a sípályák magasabb pontjain. Újabb havazás a jelenlegi számítások szerint vasárnaptól várható az Alpokban, illetve Németországban és a környező államokban Franciaország kivételével ismét kiadós havazásra lehet számítani.