Klímajeggyel válthatják ki szén-dioxidjukat a tatabányaiak

Ezer forint értékű klímajeggyel lehet kiváltani a kibocsátott szén-dioxidot Tatabányán és kistérségében. A cél az, hogy a környéken lévők tisztában legyen azzal, mekkora kibocsátással jár az életmódjuk.

Klímajeggyel lehet kiváltani a kibocsátott szén-dioxidot Tatabányán és a környező kistérségében, jelentették be azon a konferencián, amit a témában szervezett a város önkormányzata és az Első Magyar Karbonsemlegesítő Intézet (EMAK).

A klímajegy-rendszer lényege, hogy az átlagfelhasználók tisztában legyenek azzal, életmódjuk mekkora szén-dioxid kibocsátással jár - magyarázta a megoldás lényegét az MTI kérdésére Horváth Levente, az EMAK munkatársa. Az Önkéntes alapon működő széndioxid-semlegesítő rendszer című tervet pályázati támogatásból valósítják meg. Hogy ki mennyi szén-dioxidot bocsát ki, azt a projekt honlapján számolhatják majd ki az érintettek.


Válogatni lehet a beruházások közül

A kalkulációt követően a felhasználók kiválaszthatják, hogy a több mint száz támogatott beruházás közül melyekkel szeretnék kiváltani saját kibocsátásukat. A lehetőségek között szerepel például faültetés, komposztálás, kerékpárút építés, mederkotrás, önkéntes munka.

Száz kilogramm CO2-t kibocsátását egy klímajeggyel lehet semlegesíteni, amely 1000 forintba kerül. Az állampolgár az önkormányzat klímairodáján fizeti be az összeget, s határozza meg, hogy azt milyen beruházásra fordítsák. Ha a beruházás megvalósult, az adományozó tanúsítványt kap. Az önkormányzat a megvalósult lakossági zöldberuházásokat is elismeri, a megfelelő dokumentációk bemutatását követően.

Schmidt Csaba, Tatabánya fideszes alpolgármestere a konferencián hangsúlyozta: el kell érni, hogy minél több önkéntes alapon működő szén-dioxid semlegesítő rendszer jöjjön létre Magyarországon. Ezt követően állami szinten szankciókat lehet bevezetni azért, hogy a vállalkozók, gazdálkodók ne csak önkéntes alapon bocsássanak ki minél kevesebb szén-dioxidot, hanem rá legyenek kényszerítve.

A tatabányai önkormányzat és az EMAK 2008-ban határozta el, hogy konzorciumot hoz létre egy olyan rendszer elindításáért, amely helyben ajánl fel semlegesítési beruházási lehetőségeket a helyben keletkező szén-dioxid kibocsátások ellentételezésére. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A város a Klímabarát Települések Szövetségének tagja.

KAPCSOLÓDÓ CIKK