Belvíz: negyedmillió hektár kerülhet víz alá

Vágólapra másolva!
Belvízhelyzet van Magyarországon: negyedmillió hektár kerülhet víz és jég alá. A vízzel borított vetési terület nagysága már 100 ezer hektár fölött jár. A kisebb folyók után a nagyobbakon is árhullám érkezik a következő napokban. Kedvező viszont, hogy megállt az olvadás és nagyobb csapadékra nem kell számítani, így nem lesz utánpótlása a víznek.
Vágólapra másolva!

Részletes és aktuális időjárás-jelentésünk itt érhető el. Az OzoneNetwork riportere a belvíztől leginkább sújtott Körösök vidékére látogatott. Stábunknak Valastyán László, a Körösvidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság munkatársa nyilatkozott:

Jelenleg a legtöbb munkát a Hortobágy-Berettyó adja a védekezőknek a Közép-Tisza vidékén. A Hortobágy-Berettyó áradása miatt a Túrkeve és Mezőtúr közötti szakaszon is harmadfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget, ezzel már a folyó mentén 83 kilométeren van érvényben a magas védelmi fokozat - közölte a Közép-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Köti-Kövizig) védelemvezetője.

Már három napja belvízi üzemmódban működtetik a Nagykunsági-főcsatornát, hogy csökkentsék a Hortobágy-Berettyó vízszintjét. Az öntözési célokat szolgáló főcsatornába elmúlt 24 órában 340 ezer köbméter vizet tudtak átemelni, ezzel a tehermentesítéssel biztosítható, hogy a Hortobágy-Berettyó vízszintje ne emelkedjen jelentősen 700 centiméter felé - közölte Lovas Attila vízügyi igazgató.


Fakadóvizek és talpszivárgás a gátak mentén

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget 420 kilométer hosszon tart fenn a Közép-Tiszán, a Zagyván és a Tápión a Köti-Kövizig. Másodfokú a védelmi fokozat a Hármas-Körösön Csongrád és a Hortobágy-Berettyó torkolata között. A víz nyomásának már hetek óta kitett gátaknál fakadóvizet több mint 8, talpszivárgást 1,1 kilométer hosszon, elöntést pedig 66 hektáron észleltek. A védműveken eddig csak kisebb beavatkozásokra volt szükség.

A szakember elmondta: a Tisza árhulláma a Sajó-Hernád torkolata felett apad, alatta végig árad, Szolnoknál csütörtökön 713 centimétert mutatott a vízmérce. A tetőzést a megyeszékhelynél a hétvégére várják, 715-725 centiméter közötti értéken. A Körösök árhulláma jelenleg Kunszentmárton térségében tetőzik, ami után napi 12-18 centiméteres apadással számolnak.

A vízügyi igazgatóság elsőfokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Cibakháza környékén, másodfokút Kisújszállás, Karcag, Mezőtúr, Cegléd, Jászberény, Jászkisér, Kisköre, Kunhegyes és Tiszakécske térségében.

A belvízzel elöntött területek nagysága a szerdaihoz képest kis mértékben csökkent, a Köti-Kövizig területén kereken 27 500 hektár áll víz alatt. A belvízvédelmi szakaszokon egyre több szivattyútelepet helyeznek üzembe, az elmúlt 24 órában 40 stabil és szállítható gép összesen 1 millió 750 ezer köbméter vizet emelt át a folyókba.

A védekezés során eddig közel 15 millió köbméter víz átszivattyúzására került sor. A vízgazdálkodási társulatok közül négy, az önkormányzatok közül kettő - Kunszentmárton és Mezőtúr - szintén védekezik a belvízi elöntések ellen. Az ár- és belvízvédelmi munkákban szerdán több mint négyszáz ember vett részt.