Orvosmeteorológia - tartós hideg terheli szervezetünket

A héten megmarad a hideg idő, éjszaka kemény fagyokra készülhetünk. Fronthatás továbbra sem várható, azonban a tartós lehűlés komoly terhelést jelent szervezetünknek. A vitaminok utánpótlására most indokolt a táplálék-kiegészítők fogyasztása. A légszennyezettség átmenetileg növekedésnek indul.

A Meteo Klinika jelentése szerint a következő napokban számottevő fronthatás nem várható.

Csütörtökön a rövid napos időszakok mellett átmenetileg beborul az ég, és elszórtan ismét előfordulhat kisebb havazás. Az ország legnagyobb részén napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet. Növekszik az éhségérzet, több szénhidrátra és zsiradékra van szüksége a szervezetnek. A télen rendelkezésre álló zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma a hosszú tárolás és hűtés miatt csökkent, így most indokolt a táplálék-kiegészítők fogyasztása. Az öltözet legyen vastag, réteges, a fűtött irodákban, iskolában érdemes váltóruhát használni. A szabadban különösen fontos ügyelni a fej, a nyak és a végtagok melegen tartására.

Pénteken folytatódik a fagyos idő változó felhőzettel, néhol kisebb havazással. A fűtött helyiségek páratartalma sivatagiasan alacsony értéket vehet fel, főként a szükségszerű szellőztetések miatt. Az alacsony páratartalom leginkább az esetleges éjszakai köhögés során érint kellemetlenül. A megfelelő légnedvességet bepárologtatással lehet elérni. A réteges öltözködéssel védhetjük magunkat a lehűléstől. A hideg idő miatt a felsőlégutak nyálkahártyái könnyebben kihűlnek, így fokozottan vannak kitéve a korokozók támadásainak. Ezt megelőzhetjük, ha az orrunkon veszünk levegőt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK