Vágólapra másolva!
Nem fog csökkenni Nagy-Britannia szén-dioxid-kibocsátása attól, hogy egyre többen telepítenek kis teljesítményű napelemeket és szélturbinákat  a családi házukhoz. A megújuló energiát csak elpazarolják azok az épületek, amelyeken még az ablak is csak egyetlen üvegrétegből áll, figyelmeztetnek a brit mérnökök.
Vágólapra másolva!

Doug King professzor, a brit Királyi Mérnöki Akadémia (Royal Academy of Enginering) beszámolójában fejti ki, hogy a kibocsátáscsökkentés elérése érdekében sokkal jobban járnak az érintettek, ha a lakóépületek energiaigényét csökkentik, mintsem megújuló energiák felhasználásával fűtenek-főznek-világítanak a korszerűtlen épületekben.

David Cameron, a brit ellenzék konzervatív miniszterelnök-jelöltje egyike azoknak, akik a kis teljesítményű szélturbinákban látják a megoldást, a politikus ráadásul fel is szereltetett egyet London előkelő negyedében, Notting Hillben található házának tetejére.


Még nem érti a brit építőipar, mi fán terem az alacsony energiaigényű ház

A brit szakemberek látszat-környezettudatosnak nevezik azokat, akik az energiatakarékossági szempontoknak nem megfelelő épületekre látványosan megújuló energiaforrásokat hasznosító eszközöket telepítenek.

"Ezek eredményessége szinte a nullával egyenlő, ha továbbra is olyan energiaéhes épületek épülnek, mint az eddigiek" - mondta King. Az Egyesült Királyságban ma is gyakori, hogy a régebben épült házakon, épületeken nincs dupla ablak, így gyakorlatilag a lakók az udvart vagy a kertet fűtik ősztől tavaszig.

A szakember szerint a jelenlegi, energiafelhasználás szempontjából rossz hatásfokú és még 2050-ben is használatos épületeknél jobban járnak, ha a fűtési rendszerek termosztátokkal való kiegészítését, illetve az energiatakarékos világítást helyezik előtérbe. Az épületek tervezésénél pedig fontos a hőtartó és a jó hőtároló képességgel rendelkező falazatok alkalmazása, illetve az ablakok kialakításánál a természetes fény hatékonyabb kihasználása.

"Életbevágóan fontos, hogy az épületek legyenek annyira energiahatékonyak, mint amennyire ez lehetséges, máskülönben egyszerűen elpazaroljuk a megújuló energiaforrások használatával járó előnyöket" - hangsúlyozta a mérnök.

King továbbá arra figyelmeztetett, hogy az épületek energiaigényének és az alacsony energiaigényű ház fogalmainak megértése nélkül az építőiparnak nehézséget fog okozni a kormány 2020-ra kitűzött célja, hogy minden új épület a "zéró szén-dioxid-kibocsátású" építmény kategóriájába essen.