Orvosmeteorológia - szibériai fagyra készülve

Vágólapra másolva!
Az eddigieknél is hidegebb, száraz levegő szivárog be hazánkba. A kemény fagyokra az öltözködésben, étkezésben is fel kell készülni. Szerencsére a nagy hideg a kórokozók terjedését lassítja. A levegő minősége a hétvégén viszonylag jó, hétfőtől azonban jelentősen növekszik a légszennyezettség.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika jelentése szerint a hétvégén még folytatódik a nyugat-szibériai eredetű hideg, jobbára száraz levegő beszivárgása. Egyre keményebb hajnali fagyok várhatók, de markáns fronthatásra nem kell számítani.

Szombaton a reggeli kemény fagyokat követően napközben sem éri el a hőmérséklet a nulla fokot. Az alacsony páratartalom azonban kissé segít elviselni a nagy hideget. A vastag téli öltözetnél különösen oda kell figyelni a fej, a nyak és a végtagok védelmére. A felesleges téli ruhákat személyesen vagy megbízható szervezeteken keresztül is el lehet juttatni hajléktalanoknak, egyéb rászorulóknak. Egy jó télikabát életet menthet meg!

Vasárnap számottevő változás nem várható, ismét nagy hideg terheli a szervezetet a szabadban. A test fűtése sok energiát emészt fel, gyakoribbá válik az éhségérzet. Ilyen időben több szénhidrátra, zsiradékra van szükség, de a mértékletességet most is fontos betartani. A zöldségek és a rendelkezésre álló gyümölcsök a tárolás során sokat veszítettek vitamin-tartalmukból, ezért indokolt táplálék-kiegészítőkkel színesíteni az étrendet. A nagy hidegben a szerencsére a kórokozók terjedése is lelassul, járvány szempontjából ez sokkal kedvezőbb időszak az esős napoknál. Az indokolt gyakoriságú szellőztetés mellett a fűtött helyiségek páratartalma minimálisra csökken, amely az érzékenyebbek számára éjszakai száraz-köhögést válthat ki. Mérsékelt bepárologtatással érhető el a megfelelő nedvességi szint.

Hétfőn marad a nagy hideg, hajnalban néhol -20 fok sem kizárt. A reggeli csúcsforgalom idején a légszennyezettség gyors növekedésnek indul. A szennyező anyag a stabil rétegződés miatt a légkör alsó 50-200 méteres rétegében marad. Leginkább a porkoncentráció növekszik, amely jelentős mértékben a sózásnak köszönhető.