Trópusi ciklon pusztított Francia Polinéziában

Vágólapra másolva!
Vörös fokozatú hurrikánriadót rendeltek el a Tahiti szigetvilágban. Súlyos károkat okozott az óránkénti 200 km-es szél.
Vágólapra másolva!

Trópusi ciklon érte el a Tahiti szigetvilág térségét. Az Oli névre keresztelt ciklonban a legerősebb széllökések elérték az óránkénti 200 km-es sebességet, melyek károkat okoztak az épületekben. A tomboló szél közel 50 házat rombolt le, vagy tett lakhatatlanná. A bajba jutott helyiek és a turisták ezreit átmenetileg iskolákban és templomokban szállásolták el. Bora Bora szigeten lakosok tucatjai sérültek meg a megtépázott háztetőkről leszaggatott tetőcserepek miatt. A sérültek között szerencsére mindössze egyetlen súlyos akadt.

Egy, a térségben forgató francia televíziós stáb megörökítette egy part közelében tartózkodó hajó küzdelmét a viharral. A hajót a szél többször veszélyesen megdöntötte. A felkorbácsolt tengeren 8 méter magasságú hullámok alakultak ki. Egy halászt sikerült kimenteni a háborgó tengerből.

A Meteo France meteorológusai időben jelezték a trópusi ciklon érkezését, így Tahiti fővárosában Papeete-ben az ottani hatóságok 3500 veszélyeztetett helyi lakót korábban biztonságba helyezhettek.

A trópusi ciklon korábban a Cook-szigetek vidékén alakult ki, de ott még nem okozott komolyabb károkat. Ez immár a második komolyabb vihar volt a térségben az elmúlt egy hét leforgása alatt.

Az előrejelzések szerint Oli átmenetileg ugyan tovább erősödik, de az igen gyéren lakott déli területek felé folytatja útját.