Valószínűleg költözniük kell a jegesmedvéknek: teljesen jégmentes lehet nyaranta az Északi-sark. Ez leghamarabb 2013-ban következhet be, de legkésőbb 2030-ig valószínűleg megtörténik, derül ki az eddigi legátfogóbb, a sarkvidék környezeti változásairól készült kutatásból.

A vártnál gyorsabban változtatja meg az északi-sarki környezetet a klímaváltozás, felgyorsítva a jég eltűnését a térségben. Huszonhét ország 370 tudósa 15 hónapot töltött egy kutatóhajón 2007 júniusától az Észak-sarkkör közelében, az általuk gyűjtött adatokat dolgozta fel részlegesen a David Barber, a Manitobai Egyetem professzora és munkatársai által készített tanulmány. A Kanada legészakibb részén végbemenő környezeti változásokról eddig ez volt a legátfogóbb kutatás.

Néhány évvel ezelőtt a számítógépes modellezések azt jelezték előre, hogy az Északi-sark 2100-re nyaranta jégmentessé válik, ám a klímaváltozás felgyorsulása azt vetíti előre, hogy ez 2013 és 2030 között megtörténhet - közölte Barber a hét végén Winnipegben tartott sajtóértekezletén.


Mindenre hatással lesz, ha eltűnik a jég

A tudósok a üvegházhatású gázkibocsátás növekedésével magyarázzák az Északi-sarkvidéken végbemenő hőmérséklet növekedést és jégolvadást. Az északi-sarki környezeti változásokat egyfajta korai előrejelző rendszerhez hasonlítják a szakemberek. "Tudjuk, hogy elveszítjük a tengereket beborító jeget, annak azonban nem vagyunk tudatában, hogy ez mindenre hatással van" - magyarázta Barber.

A jégmezők elolvadásával elvész a térségbeli emlősök élettere a szaporodásra, élelemszerzésre, a ragadozók előli menekülésre - hangoztatta Steve Ferguson, a tanulmány társszerzője.

"A térségben korábban sosem látott bálnák érkeznek az Északi-sarki övezetbe, mert a kevesebb jég nem akadályozza meg mozgásukat. Több ciklon érkezik a térségbe, hóval borítva be a tenger jegét, akadályozva a jég megvastagodását, és olyan szeleket hoz, amelyek széttörik a jégtáblákat" - sorolták a tudósok.

A tanulmány készítői még nem álltak elő végkövetkeztetéseikkel, azt tervezik, hogy számos akadémiai publikációt adnak ki a témában.