30 centis hó esett nyugaton, fúj a szél, és még nincs vége

Vágólapra másolva!
A Dunántúl nyugati részén délután újabb intenzív havazás kezdődött, az eddig helyenként lehullott 30 cm friss hóréteg péntek délig még jelentősen bővülhet. A keleti megyékben az olvadás sajnos ismét belvizeket növel.
Vágólapra másolva!

Délután délnyugat felől újabb intenzív havazás kezdődött, amely a Bakonyra és a Kisalföld egyes részeire is kiterjed. Sokfelé még mindig hófúvás nehezíti a közlekedést. Szintén havazik az Északi-középhegységben.

Zala, Fejér, Veszprém és Somogy megyében már reggelre általában 15-20 cm friss hó hullott, de helyenként 25-30 centivel gyarapodott a meglévő hóréteg. A gyakori erős északias széllökéseknek köszönhetően sokfelé hófúvás nehezíti a közlekedést. A Dunántúl más részén is jelentős akadályokat okozott a közlekedésben a hirtelen lehullott vastag hó. A fővárostól nem messze Perbál és Budajenő között reggel a hóátfúvások miatt csak egy nyomon volt járható az út.

A keleti, megyékben olvad a hó, a hőmérséklet helyenként elérte az 5 fokot. Az erősödő olvadás a fagyott talaj miatt sajnos ismét egyre több helyen okozhat belvizeket.

A csapadékos időjárást egy mediterrán ciklon okozza, amely még szerdán mélyült ki a Földközi-tenger középső medencéjében. A mérsékelt övi ciklon olyan, néhány ezer kilométeres vízszintes kiterjedéssel rendelkező légköri képződmény, amelynek középpontja felé a légnyomás csökken, és a benne lévő lassú feláramlás kedvez a csapadék-képződésnek. Ez a légörvény a nedves, mediterrán légtömegeket észak felé szállítja, míg a Kelet-európai-síkságon felhalmozódott, szibériai eredetű hideg levegőt a kontinens közepe felé tereli. Így egy erősödő frontzóna alakult ki többek között a Kárpát-medence felett.