Orvosmeteorológia - szombaton gyenge hidegfront, majd frontmentes időszak

Vágólapra másolva!
Szombaton még gyenge hidegfronti hatás érvényesül a légkörben, majd néhány napig fellélegezhetnek a frontokra érzékenyek.
Vágólapra másolva!

Szombaton gyenge hidegfronti hatásra kell számítani, amely főleg a keleti országrészben élők hangulatát befolyásolhatja kedvezőtlenül. Az erre érzékenyek éjszakai pihenése nyugtalan lehet, ébredés után kialvatlannak érezhetik magukat. A napsütés hiánya is kedvezőtlen irányba befolyásolja a napi tevékenységek aktivitását. Sokan fejfájásra panaszkodhatnak. Felerősödhetnek a depresszió tünetei. A gyakran erős, helyenként viharos északnyugati szél az izomzat merevségét fokozhatja. A reflexek lassulnak, ezért a jeges, csúszós utakon érdemes fokozott figyelemmel közlekedni. A főváros és a nagyobb városok levegője kissé szennyezett, és szombaton az légmozgás miatt további javulás várható.

Vasárnap és hétfőn fronthatás már nem terheli az emberi szervezetet. Jó hír, hogy többfelé elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet, és rövidebb időszakokra a nap is előbukkan, jótékony hatás gyakorolva az élettani folyamatokra. Javul az általános közérzet, energikusabbnak, tetterősnek érezzük magunkat. Ugyanakkor a jövő hét elején a mérséklődő légmozgás és a növekvő forgalom miatt a főváros levegője kissé szennyezettebbé válik, fokozva az asztmában szenvedők panaszait.