Vágólapra másolva!
Pénteken is folytatódik a borongós idő, de az elmúlt napokhoz képest kevesebb csapadékra kell számítani. Szombaton már inkább csak a déli megyékben várható havazás, havas eső és eső. Nyugaton hidegebb lesz, így megmarad a 25-30, helyenként 40 centiméteres hó.
Vágólapra másolva!

Pénteken is túlnyomóan felhős, borult lesz az ég az ország felett. A délelőtti órákban főként az északi megyékben kell további csapadékra számítani. Északnyugaton és az ország középső megyéiben hó, havas eső, míg északkeleten inkább eső hullik. A késő délutáni, esti óráktól dél felől ismét egyre többfelé várható havazás, délkeleten havas eső, eső.

Nyugaton kevéssel fagypont alatt marad a hőmérséklet, így az elmúlt napokban kialakult 25-30, helyenként 40 centimétert is megközelítő hótakaró az ország nyugati részén nem fog vékonyodni. Keleten azonban olvadni fog a hó, hisz ott már a délelőtti órákban is többfelé mértek +2 fokot. Az erősödő olvadás a fagyott talaj miatt sajnos ismét sokfelé okozhat belvizeket.


Hófúvások nehezítik az autózást

Szombaton inkább már csak a déli, délkeleti megyékben lehet újabb csapadék. Délnyugaton újabb havazás, délkeleten azonban ismét havas eső, eső várható, amely a délutáni órákban itt is havazásba megy át. Az ország nagy részén nem várható jelentős mennyiségű friss hó. Nyugaton erős, helyenként viharos lesz az északnyugati szél, így a térségben hófúvások nehezítik majd az autósok dolgát. A lefagyott, csúszós utak és a hófúvás miatt lelassulhat a közlekedés a térségben. Vasárnap nyugat felől már szakadozni kezd a felhőzet, legfeljebb már csak északkeleten lehet kisebb csapadék.

Az elmúlt napok csapadékos időjárásáért az a mediterrán ciklon felelős, amely még szerdán mélyült ki a Földközi-tenger középső medencéjében. A mérsékelt övi ciklon olyan, néhány ezer kilométeres, vízszintes kiterjedéssel rendelkező légköri képződmény, amelynek középpontja felé a légnyomás csökken, és a benne lévő lassú feláramlás kedvez a csapadék-képződésnek - ez a magyarázat az utóbbi napok erős havazására. Mediterrán ciklonnak számít minden olyan mérsékelt övi ciklon, amely a mediterrán térségben, vagyis a Földközi-tenger medencéjében keletkezik, vagy máshol képződött, de oda helyeződött át.