Orvosmeteorológia - nehéz időszak a melegfrontra érzékenyek számára

2010.02.16. 15:34

A következő néhány nap kellemetlen lehet azok számára, akik érzékenyek a melegfrontra. Fáradékonyság, kimerültség jelentkezhet. Kissé a légszennyezettség is növekszik.

Szerdán és csütörtökön melegfronti hatás érvényesül a légkörben. Hatására sokak éjszakai pihenése nyugtalan lehet, ezért napközben kialvatlannak, fáradékonynak, kimerültnek, ingerlékenynek érezhetik magukat. Fejfájás, vérnyomás csökkenés is jelentkezhet. Csökken a reakcióidő, tompulnak a reflexek, ezért ilyen időjárási helyzetben növekszik a közlekedési balesetek száma. A gépjárművezetők fokozott figyelemmel közlekedjenek. Felerősödnek az emberi szervezetben a gyulladásos folyamatok is, ami a beteg testrészekben hevesebb fájdalomhoz vezet. Az erősödő hétvégi forgalom miatt kissé emelkedik a légszennyezettség, a fővárosban a szálló por koncentrációja helyenként az egészségügyi határérték felett alakul.

Pénteken továbbra is melegfront alakítja az időjárást, ezért az élettani szempontból kedvezőtlen időszak tovább folytatódik. Felerősödhetnek a depressziós tünetek is. Könnyed testmozgással, esetleg kis délutáni pihenővel, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozással, megfelelő mennyiségű folyadék bevitelével enyhíthetők a kellemetlen tünetek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK