A hétvégére elolvadhat a hó

Vágólapra másolva!
Kedd óta délies szelek hoznak egyre melegebb légtömegeket térségünkbe. Az idő már jelentősen enyhült, néhol egy nap alatt több mint 5 fokot emelkedett a maximum hőmérséklet. A korábban lehullott hó is olvadásnak indult már, a síkvidékeken nagy része a hétvégére eltűnhet.  
Vágólapra másolva!

A hótakaró vastagsága már jelentősen lecsökkent, és a síkvidékeken napról napra tovább olvad, de a hazai sípályákon is romló viszonyokra számíthatunk. A hó eltűnésével a vetések szabadon maradnak, azonban erős fagyoktól, fagykártól a jelenlegi számítások szerint nem kell tartani. Ugyanakkor, az olvadás miatt belvízveszéllyel számolni kell, akár meg is duplázódhat a korábban belvízzel borított, 100 ezer hektáros terület nagysága. Ez azonban nagyban függ az olvadás ütemétől, a talaj és a vízelvezető árkok állapotától.

7 fokos hőmérséklet-emelkedés egy nap alatt

A csúcshőmérsékletek is folyamatosan emelkednek, a legerőteljesebb melegedést a keleti országrészben tapasztalhatjuk. Itt helyenként már ma közel 10 fokot mérhettünk, de a délnyugati tájakon is többfelé 5 fok fölött tetőzött a hőmérséklet. A keleti és délnyugati határszélen a mai csúcshőmérséklet néhol 5, 7 fokkal haladta meg a tegnapi értéket.

A melegfronti hatások még szombatig érvényesülnek, egyre tavasziasabb időre készülhetünk, igaz ez sok csapadékkal együtt érkezik. Az ország jelentős részén eshet 10-15 mm eső, ez pedig csak felgyorsítja a hótakaró elolvadását. Szombaton aztán fokozatosan északnyugatira fordul a szél, hidegebb légtömegek érkeznek, megtorpan a felmelegedés. Ez azonban csak átmeneti lehűlést jelent, vasárnaptól már ismét melegedés kezdődik előbb a magasban, majd a felszín közelében is.

A folytatásban szakaszosan melegszik, majd hűl a levegő, de átlagban fokozatosan egyre melegebb időre készülhetünk.