Vágólapra másolva!
Többet árthat a környezetnek a húspótló alapú vegetáriánus étrend, mint a húsfogyasztás, mert a növények feldolgozása hatalmas energiafogyasztással jár. Az import szójával, csicseriborsóval és tofuval csak növeljük szén-dioxid-lábnyomunkat - egyszerűbb, ha valaki több tésztát, burgonyát eszik.
Vágólapra másolva!

A vörös hús előállítása nagy mennyiségű üvegházhatású gáz kibocsátásával jár, viszont nem mindegy, mivel pótolják a húst. A Természetvédelmi Világalap (WWF) által megrendelt és a brit Cranfield Egyetem által elvégzett kutatás kiderítette, hogy számos húspótló élelmiszer - például a szója, a csicseriborsó és a lencse - fogyasztása inkább károsítja a környezetet, mivel a tengerentúlról hozzák be Európába.

"A marhahúsról, a tejről és a magasan feldolgozott állati termékekről az utánzatokra, például tofura való áttérés valójában megnövelheti az európai országok ellátását fedező termőföldek nagyságát" - közölte a Daily Telegraph című brit lap a tanulmány végkövetkeztetését.


Energiaigényes a húspótlók előállítása

A kutatás eredményeiből az derült ki, hogy a húshelyettesítő termékek előállításához szükséges termőföld, amelyet vélhetően erdőirtással nyernek, nagyobb környezeti kárt okoz, mint ha hazai földön hizlalnának marhát vagy juhot. A vegetarianizmus terjedése akár a belföldi mezőgazdaság összeomlásához is vezethet - figyelmeztet a lap által ismertetett tanulmány.

A húspótlók előállításához ezenkívül a növényi alapanyag fokozott feldolgozása szükséges, ami rengeteg energiát igényel. A vegetáriánus életmód környezeti hozadéka tehát nagyban függ attól, hogy mit fogyasztanak az érintettek hús helyett.

"Egyesek számára a tofu és más húshelyettesítő készítmények a környezetbarát jelleget testesítik meg, de nem feltétlenül érdemlik ki ezt a címet. Ha valaki egyszerűen több kenyeret, tésztafélét és burgonyát eszik a hús helyett, akkor inkább környezetbarát módon táplálkozik" - nyilatkozta a lapnak Donal Murphy-Bokern, a tanulmány egyik szerzője, a brit környezetvédelmi és élelmiszerügyi minisztérium mezőgazdálkodási és tudományos koordinátora.

Nicholas Stern, a klímaváltozás gazdasági hatásaival foglalkozó közgazdász tavaly októberben nyilatkozta azt, hogy a vegetáriánus étrend jót tesz a környezetnek. Lord Stern álláspontja szerint a hústermelés termőföld- és ivóvízpazarlással jár, továbbá jelentős az üvegházgáz-kibocsátása, például a marhák esetében.

A Cranfield Egyetem friss tanulmánya nyomán ismét feléledt a vita Nagy-Britanniában arról, hogy melyik étrend a környezetbarátabb. Liz O'Neill, az angol vegetáriánusok társasága szóvivője azt nyilatkozta a The Timesnak, hogy megkérdőjelezhetők azok a feltételezések, amelyekből kiindulva a Cranfield kutatói számszerűsítették, hogyan alakítják ki étrendjüket a vegetáriánusok, és miként reagálna az élelmiszeripar az egyes termékek iránt megélénkülő keresletre.

"Hogyha valaki a úgy akarja csökkenteni az életmódjának környezeti hatásait, hogy vegetáriánus lesz, akkor nyilvánvalóan nem jó ötlet magasan feldolgozott készítményeket fogyasztani, de ez nem jelenti azt, hogy a nagyüzemi állattartás roppant nagy károkat okoz" - szól hozzá a kutatási jelentéshez a brit vegetáriánusok szóvivője. Az angol farmerek szövetsége (NFU) viszont védelmébe vette a tanulmányt, ugyanis a szervezet szerint a kutatás megmutatta, hogy túl leegyszerűsítően érvelnek azok, akik a vegetarianizmus környezetbarát mivoltát hangoztatják.

Csirkének tűnik, de szójából készült az új húspótló

Egyes élelmiszerek íze nagyon hasonlít a csirkéhez, de állaguk teljesen más. 2007 és 2008 között a szójából készült termékek, például a szójaburger eladása 8 százalékkal nőtt, most pedig a Missouri Egyetem kutatói olyan húspótlót állítottak elő szójából, amely nemcsak ízre, de kinézetre is megfelel a csirkének, emellett a koleszterinszintre és a csontok egészségére is jó hatással van. Fu-Hung Hsieh, az Egyetem biomérnök és élelmiszertudomány professzora és munkatársai nemcsak színezéket és ízesítőket adtak a szójához, de kidolgoztak egy olyan eljárást, amellyel a csirkemell rostos szerkezetét is utánozni tudják. A folytatásért kattints a LifeNetwork cikkére!