Lemondott az ENSZ klímavédelmi főfelelőse

2010.02.18. 15:34

Bejelentette lemondását csütörtökön Yvo de Boer, az ENSZ klímaváltozási ügyekért felelős vezetője. A holland szakember az üzleti életben, a KPMG nemzetközi tanácsadó cégnél folytatja pályafutását.

Az 55 éves holland szakember az ENSZ Klímaváltozási Keretegyezmény (UNFCCC) főtitkáraként 2006 óta irányította az éghajlatváltozás elleni küzdelem összehangolását célzó új nemzetközi szerződés előkészítését.

A 2012-ben lejáró Kiotói Jegyzőkönyv utódának szánt megállapodást a tavaly decemberben tartott koppenhágai ENSZ-klímakonferencián nem sikerült tető alá hozni, és az ENSZ-ben köztudott, hogy ez de Boert nagy csalódottsággal töltötte el. A klímaügyi főfelelős viszont cáfolta az amerikai AP hírügynökségnek, hogy a koppenhágai kudarc okozta frusztráció miatt távozna most. "Koppenhága nem lett az, mint aminek reméltem, de úgy hiszem, a tárgyalások meglehetősen biztos alapot szolgáltatnak a klímaváltozás kihívásainak globális megválaszolására" - nyilatkozta a hírügynökségnek.

Yvo de Boer július 1-jei hatállyal távozik posztjáról. Pályafutását a KPMG nemzetközi tanácsadó cégnél folytatja. "Nehéz döntés volt, de azt hiszem, eljött az új kihívások ideje" - idézi az UNFCCC közleménye Yvo de Boert, aki hangsúlyozta: továbbra is az éghajlatvédelem és a fenntartható fejlődés ügyét kívánja szolgálni, ám ezentúl a magángazdasággal és a tudományos szférával együttműködve.

De Boer szerint a koppenhágai konferencián megmutatkozott  elköteleződés az alacsony károsanyag-kibocsátású világ megteremtése mellett "elsöprő erejű, és új partneri kapcsolatok kiépítését követeli az üzleti szférával. Most lehetőség nyílt arra, hogy segítsek ebben" - idézi az UNFCCC közleménye a lemondott vezetőt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK