Súlyosbítja az ár- és belvízveszélyt a kora tavaszi idő

Egyre nagyobb területet borít belvíz az országban. Elsősorban az Alföld keleti felén kritikus a helyzet, de az ország többi részén is előfordulnak veszélyeztetett vidékek. A Duna és a Tisza egyes mellékfolyói áradnak, a Zagyván másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Árvíz a mellékfolyókon

A Duna szlovákiai mellékfolyói közül a Nyitra szintje vasárnap meghaladta a harmadfokú készültségnek megfelelő magasságot, de hétfőn már átmeneti csökkenésre ébredtek a környék lakói. A Vlára vízszintje továbbra is nagyon magas.

A Tisza magyarországi felső szakasza egy nap alatt három métert emelkedett, de egyelőre még nem jelent közvetlen veszélyt. A mellékfolyók közül azonban a Zagyvánál továbbra is másodfokú készültség van érvényben, a folyó szintje a tiszai torkolatnál újabb egy métert emelkedett. Ugyancsak bőséges a vízhozam a Taktán és a Tarnán.

Egész héten kora tavaszi lesz az idő, a mellékfolyók után egy maximum közepes árhullám várhatóan magán a Tiszán, a hét végén pedig a Dunán is levonulhat. A magas hegyekben egyébként nincs több hó az ilyenkor megszokottnál, de az alsóbb területek gyors olvadásának és a keddi csapadéknak köszönhetően a hegyi patakok és kisebb folyók ismét kiléphetnek a medrükből.

Növekvő belvíz

Az Alföld keleti részén egyre nagyobb területet borít el a belvíz. A talaj az ősz óta folyamatosan átlag feletti csapadékmennyiségek miatt teljesen telített, sőt helyenként még mindig egy fagyott vízzáró réteggel is rendelkezik. Így az elfolyás minimális. Az olvadó hófoltok mellett kedden újabb, helyenként 10 mm-t meghaladó eső nehezíti a belvíz elleni védelmet.

Az Alföld mellett a Dunántúlon is, többek között a Kis-Balaton térségében növekszik napról-napra a vízzel borított terület.

KAPCSOLÓDÓ CIKK