Csak tőzsdén lehet adni-venni a CO2-kvótákat Romániában

Csak engedélyezett brókercégek, bankok és az árutőzsdén jelen levő cégek kereskedhetnek az EU által engedélyezett szén-dioxid kibocsátási kvótajegyekkel (EU Allowance, EUA) Romániában. Ennek oka az, hogy a kvótajegyeket pénzügyi eszközzé nyilvánította a román értékpapír felügyelet és lehetővé tette tőzsdei jegyzésüket.

A kibocsátási jogosítvánnyal kereskedő kelet-európai kereskedők szerint az egyoldalú lépés valószínűleg illegálisnak minősül és gyakorlatilag felszámolja a kvóták tőzsdén kívüli (OTC, vagyis over-the-counter) kereskedelmét az EU 100 milliárdos EUA kereskedelmi rendszerében. A kereskedelmi rendszer keretében a környezetszennyező vállalatok a nekik juttatott kibocsátási kvótát szabadon adhatják-vehetik más vállalatokkal az unión belül, beleértve közüzemi vállalatokat és bankokat is.

Az EU-ban meglehetősen töredezett az EUA kereskedelem, 10 piacon is foglalkoznak vele, emellett a 27 tagország mindegyikében működő ügynökök által alkotott OTC piac is nagy részt vállal a kvóták kereskedelméből.


Aki szennyezni akar, be kell lépnie az árutőzsdére

A romániai döntés megtiltja külföldi vállalatoknak romániai EUA kvóták forgalmazását anélkül, hogy belépnének az egyetlen EUA kereskedelemmel foglalkozó romániai piac, a szebeni árutőzsde, teljes nevén a Sibiu Monetary-Financial and Commodities Exchange (SIBEX) tagjai közé. "Külföldi kereskedők a jövőben nem közvetíthetnek ki Romániában kibocsátási kvótákat, csak ha belépnek valamely EUA-jegyzéssel foglalkozó tőzsdére, ami jelenleg a SIBEX-et jelenti" - mondta Darius Cipariu, a SIBEX igazgatóhelyettese a Reuters hírügynökségnek.

"Mint értékpapír, az EUA áttekinthető és szervezett piacra kerül, ahol a vételi és eladási ajánlatok mindenki számára egyaránt követhetőek lesznek ... nem lesz több OTC-tranzakció" - tette hozzá. A SIBEX jelenleg 38 taggal rendelkezik.

A széndioxid-kibocsátási kvóták értékpapírrá nyilvánítása annyit jelent, hogy a hatályos romániai értékpapírpiaci törvény szerint EUA-kereskedelemmel csak az értékpapír felügyelet engedélyével rendelkező pénzügyi befektető vállalatok, a jegybank engedélyével rendelkező hitelintézetek, valamint hasonló engedélyek birtokában lévő uniós és unión kívüli pénzintézetek foglalkozhatnak.

Az EU Bizottság egyik szóvivője kijelentette: "A Bizottság tudatában volt annak a ténynek, hogy ilyen döntésre sor kerülhet, de annak részleteiről nem került sor egyeztetésre. Mivel nem ismerjük a részleteket, túl korai lenne nyilatkozni a döntés jogszerűségét és következményeit illetően."

Románia pénteken allokálja 2010-es kvótájának megfelelő, 70 millió EUA kvótát az érintett vállalatoknak. A rendelkezés megtiltja a papírok kereskedelmét minden olyan forgalmazási engedéllyel nem rendelkező vállalatnak, amely az EU allokációs rendszerében nem kapott széndioxid-kvótát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK