Orvosmeteorológia - változékony idő frontokkal, erős szelekkel

Vágólapra másolva!
Péntektől egymást követő fronthatások okoznak váűltozékony időt, egyúttal megerősödik a szél is. Pénteken kiadós mennyiségű csapadékra van kilátás, a hétvégén már szárazabbra fordul az idő.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint az előtünk álló napokban változékony időre, egynást követő frontokra számíthatunk. Egyúttal megerősödik a szél, ami szintén okozhat panaszokat. A sokszor zavaróan erős szél miatt a hétvége nem kedvez a szabadtéri programoknak, bár a hétvégén már csak elszórtan fordul elő eső, havas eső. Marad az enyhe idő, de az erős szélben a hőérzet pár fokkal csökken.

Pénteken napközben melegfronti hatás, estétől hidegfronti hatás érvényesül, ezért eleinte még bágyadtságot, fáradékonyságot érezhetünk, majd a hidegfront érkeztével az ízületi és izomfájdalmak erősödhetnek, fejfájás jelentkezhet. A reumás panaszokat a csapadékos, nyirkos idő is fokozhatja. A vérnyomás is ingadozhat a változékony időben. Egyre többfelé erősödik meg a szél, ez kiválthat fejfájást, szédülést az arra érzékenyeknél, illetve fokozhatja a már meglévőt. A szeles, csapadékos időben csökken a levegő szennyezőanyag és porkoncentrációja. A közlekedők vizes, csúszós utakra, megnövekedett féktávolságra és napközben a melegfronti hatások miatt hosszabb reakcióidőre számítsanak. Reggel északkeleten ködfoltok sem kizártak.

Szombaton továbbra is hidegfront okozhat panaszokat, fokozódik a görcshajlam, erősödnek az ízületi fájdalmak. Szárazabbra fordul az idő, de keleten még lehet eső, esetleg havas eső. Máshol több-kevesebb időre kisüt a nap, javul közérzetünk. A szél továbbra is erős marad, sőt időnként viharossá fokozódik, emiatt a szélre érzékenyeknek lehetnek migrénes panaszaik. A közlekedők erős oldalszélre, keleten csúszós útszakaszokra készüljenek. A hidegfront ellenére csupán egy-két fokkal esik vissza a hőmérséklet, de délnyugaton továbbra is 10 fok fölé melegszik a levegő. Az erős északnyugati szélben azonban hűvösebbnek érezhetjük a levegőt.

Vasárnap melegfront terheli meg szervezetünket, alvás zavarok, koncentrációs nehézségek, fokozott fáradtságérzet léphet fel. Borongós időben lesz részünk, csak kevés napsütésre számíthatunk, amit tovább csökkentheti vitalitásunkat. A déliesre forduló szél ismét megerősödik.