Vágólapra másolva!
A héten többször is mértek -40 fok alatti hőmérsékletet Svédország északi részén. Finnországban sem volt sokkal melegebb a napokban. A térséget megközelítő enyhébb légtömegek várhatóan kiadós havazást okoznak március első napjaiban.
Vágólapra másolva!

Lappföld Svédországra eső vidékén kedden és szerdán is -40 fok alá süllyedt hajnalban a hőmérséklet, amely még Európa ezen északi részén is 15 fokkal alacsonyabb az ilyenkor megszokott értéktől. A nagy hideg a korábbi tartós keleties áramlásnak köszönhető, amely szibériai eredetű levegőt hozott Skandinávia fölé. A vastag hótakaró jól szigetel, így a derült, szélcsendes éjszakákon a száraz levegő extrém mértékű lehűlését semmi nem akadályozta. Mínusz 35 fok alatti hőmérséklet a hét elején Finnország északi területein is előfordult.

A térségbe a következő napokban az érkező ciklonok nedvesebb levegőt hoznak, több hullámban intenzív havazással érkezik a március eleji enyhülés. A tavasz azonban errefelé - a rohamosan hosszabbodó nappalok ellenére - még nagyon távol van.