Orvosmeteorológia - szeszélyes idő, változó hangulat

Vágólapra másolva!
Szombaton az ország nagy részén kellemesen szárazzá válik a levegő, és különösen délután a nap is kisüt, optimális időjárási feltételek várhatók. A légszennyezettség minimális szintre csökken. Vasárnap általában hideg, párás reggelre ébredhetünk, északon helyenként napközben is megmarad az egészségtelen nyirkosság, délen azonban jobb lesz a helyzet. Hétfőn az átlagosnál jóval magasabb hőmérséklettel indul a tavasz, a szép idő tompaságot okozhat.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika jelentése szerint szombaton hidegfront vonul át, vasárnap viszont már egy melegfront érkezik. Hétfőn csak érinti az országot egy gyenge hidegfront.

Szombaton északkeleten még kialakulhat eső, zápor, a hegyekben hózápor. Máshol azonban felszakadozik a felhőzet, és több órára kisüt a nap, amely az alacsony páratartalommal párosulva a közérzetet javítja. A tavaszi hatást csak az erős szél rontja, amely a hőérzetet is csökkenti. A légszennyezettség minimális szintre csökken, a belvárosokban is bátran sétálhatunk a jó levegőn. Esti programokhoz azonban vegyük vissza a télikabátot és a sapkát, mert naplemente után a száraz levegőn rohamosan csökken a hőmérséklet.

Vasárnap a hideg, párás reggel kellemetlenül hat, sőt az északi megyékben a nyirkosság helyenként egész nap megmarad, sőt ott szitálás, kisebb eső rontja tovább az összképet. Délen ismét tavaszi arcát mutatja az időjárás. A tavasz elején a természetes élelmiszerek vitamintartalma a hosszú tárolás miatt jelentősen lecsökken, indokolt a táplálék-kiegészítők fogyasztása. A téli hónapok végeztével a szervezet kissé kifáradhat, egy kicsit több pihenésre van szükségre.

Hétfőn igazi tavaszi idővel kezdődik a március. Bár délelőtt még előfordulhat eső, zápor, később néhány órára a nap is kisüt, a hőmérséklet pedig sokfelé megközelíti a 15 fokot. Igen jó közérzetet ad a tavaszi enyheség és az előbukkanó nap, ugyanakkor a megfigyelések szerint ebben az időjárási helyzetben a reflexek tompulnak, könnyen fellép dekoncentráció. A megnövekedett reflexidő miatt a közlekedésben érdemes a szokásosnál nagyobb követési távolságot tartani, és a lassabb reagálást beszámítani.