"Szuperbizottsággal" ellenőrizteti klímatanácsadóit az ENSZ

Vágólapra másolva!
Független tudósokból álló bírálótestület fogja ellenőrizni az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) munkáját, amelynek jó hírén az utóbbi időszakban tévedések miatt esett csorba. Hasonló intézkedésre még nem volt példa az IPCC fennállásának huszonkét évében.
Vágólapra másolva!

Minderről a világszervezet környezetvédelmi szóvivője számolt be. Az IPCC a múlt hónapban kényszerült a 2007-es jelentésében szereplő két állítás korrigálására. Tévedésként ismerték el, hogy túlbecsülték a himalájai gleccserek olvadásának mértékét, valamint Hollandia területének tengerszint alatt fekvő hányadát.

Az ügy azért is különösen kínos a megosztott Nobel-békedíjjal elismert szervezet számára, mert a 2007-es jelentés képezte a koppenhágai klímacsúcs tárgyalásainak egyik kiindulópontját. (A testület 2007-ben, Al Gore volt amerikai alelnökkel, klímaváltozással foglalkozó aktivistával közösen kapta meg az elismerést.)

Az IPCC munkáját felügyelő bizottságról az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) szóvivőjének korábbi tájékoztatása szerint várhatóan a héten közölnek részleteket. Annyit azonban már most lehet tudni, hogy a testület "hiteles és józan ellenőrzését jelenti majd az IPCC munkájának, hogy ezzel erősítse annak ötödik jelentését" - mondta Nick Nuttall.


2014-ben érkezik a következő átfogó jelentés

A mostani bejelentés pikantériája az, hogy az IPCC önmagában is tudományos tanácsadó testület, melyet két ENSZ-szervezet, a Meteorológiai Világszervezet (WMO) és az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programja (UNEP) hozott létre 1988-ban.

A szervezet önálló tudományos kutatást nem folytat, és nem célja a klímaváltozás és az ezzel kapcsolatos jelenségek megfigyelése sem. Az IPCC fő feladata jelentésekben foglalni össze az ellenőrzött, egymással összevetett és már publikált kutatási eredmények, tanulmányok anyagát a témában. Jelentéseire éppen emiatt sűrűn hivatkoznak a legtöbb, klímaváltozással kapcsolatos vitában.

Az IPCC soron következő átfogó jelentése 2014-ben láthat napvilágot. A 2007-es riport több mint háromezer oldalon taglalta az éghajlatváltozás okait és hatásait, és több mint 10 ezer szakértői anyagra hivatkozott.

Első jelentését 1990-ben közölte a testület - ez szolgált alapul az ENSZ klímaváltozási keretprogamja (UNFCCC) megalakításához. Az UNFCCC alapokmányát az 1992-es Rio de Janeiró-i fenntartható fejlődés konferenciáján lehetett először aláírni. Az UNFCCC aláíró tagállamai először 1995-ben tanácskoztak Berlinben, majd 14 további csúcstalálkozó után 2009 decemberében Koppenhágában konferenciáztak. Az eddigi legnagyobb eredmény az 1997-es kiotói egyezmény az üvegházhatású gázok kibocsátásának korlátozásáról.