Orvosmeteorológia - lassú lehűlés, kristálytiszta levegő

Vágólapra másolva!
Fokozatosan hidegebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe. A változékonyságnak köszönhetően a légszennyezettség minimális szinten marad. A napos periódusokban érdemes kint lenni a szabadban, egyelőre nincs káros besugárzás. Helyenként téli pillanatok is előfordulnak, amely rövid időre a közlekedésben okozhat kellemetlenséget.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika jelentése szerint szerdától péntekig több hullámban hidegfront vonul át az ország felett.

Szerdán délelőtt délkelet felé elhagyja az országot az a csapadéksáv, amelyből hajnalban eső, havas eső, havazás egyaránt kialakulhat. A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütés mindenütt várható. Délutánra csökken a páratartalom. A napsütés és a kiszáradó levegő igen jó hatással van a közérzetre és a munkavégző képességre. Napközben tavaszi kabát is elegendő lehet, naplemente után azonban a rohamosan csökkenő hőmérséklet ismét a télikabát és a sapka használatát indokolja. Lassan megjelennek az első primőr zöldségek, amelyeknek vitamintartalma felülmúlja a hosszan tárolt, tél végi zöldségek és gyümölcsök vitaminfokát.

Csütörtökön a déli megyékben egy mediterrán ciklon hatására vegyes halmazállapotú csapadék várható, míg északon marad a napos, de egyre hidegebb idő. Bár a megerősödő szél kellemetlen tud lenni, és tovább csökkenti a hőérzetet, a levegő minőségére azonban jó hatással van. A légszennyezettség még a belvárosokban is minimális szinten marad. A közlekedők délen vizes, csúszós utakra készülhetnek, máshol pedig erős széllökések teszik próbára a gépjárművek menetstabilitását.