Narancs riasztás: viharos szél hozza vissza a telet

Vágólapra másolva!
Mediterrán ciklon hidegfrontja éri el a pénteken Kárpát-medence térségét, melynek hatására téliesre fordul az időjárás, és viharossá fokozódik az északnyugati szél. A szélerősség eléri a narancs riasztás szintjét.
Vágólapra másolva!

Bár már legtöbben a tavaszt várják, a hétvége ebből szempontból nem a kívánságok szerint alakul. Pénteken ugyanis eleinte egy mediterrán ciklon hidegfrontja, majd ún. hátoldali áramlási rendszere határozza majd meg az időjárást.

Az ilyen időjárási helyzet egyik fő jellemzője a sokfelé viharossá fokozó északnyugati szél, melynek erőssége eléri a narancs riasztás fokozatát. Elsősorban a Dunántúlon várhatók óránkénti 60-80 km-es széllökések, de az ország más területein is előfordul egy-egy viharos széllökés.

A viharos szél megrongálhatja az épületek tetőszerkezetét, a kéményeket. Leszaggathatja a fák ágait, ezeket az utakra sodorhatja, veszélyeztetve ezzel a közlekedés biztonságát. A fák letört ágai zárlatokat okozhatnak az elektromos távvezetékekben, így egyes helyeken áramkimaradás is előfordulhat. Az oldalszél kedvezőtlenül hat a gépjárművek menetstabilitására, növelve ezzel a balesetek bekövetkezésének esélyét. Az említettek mellett a viharos légmozgás az emberi szervezetet is megviseli. Fokozódhatnak a betegségekkel járó gyulladásos folyamatok, felerősödhetnek a reumatikus panaszok.

Bár a hőmérséklet kevéssel fagypont felett alakul, ennél jóval hidegebbet érzünk majd. Kifejezetten hideg időre kell felkészülni. Eleinte a keleti országrészben szórványosan havazás is előfordulhat, majd egyre inkább átfutó hózáporok alakulnak ki.

A következő néhány napban továbbra is hideg, téli időre van kilátás, átfutó hózáporokkal, de szombattól jelentősen mérséklődik a légmozgás.