Energiafaló háztartási gépek cseréjére ad pénzt a KVVM

2010.03.05. 15:18

Energiapazarló háztartási gépek cseréjére készül pályázatot kiírni a környezetvédelmi minisztérium. A támogatási programmal az idősek, a nagycsaládosok és a regisztrált munkanélküliek csökkenthetik a villanyszámlájukat.

Néhány héten belül kiírja  az energiafaló háztartási gépeket kisfogyasztásúakra lecserélő támogatási programot a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM). A program az időseket, nagycsaládosokat és regisztrált munkanélkülieket segíti majd - mondta Dióssy László, a tárca szakállamtitkára pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten. Jelenleg a támogatási program előkészítésén dolgozik a minisztérium.

Uniós forrásból egyébként már van hasonló pályázata a KVVM-nek: 230 millió forintra pályázhatnak azok az időseket és a nagycsaládosokat támogató közhasznú alapítványok, egyesületek, valamint óvodák, amelyek energiatakarékosakra kívánják cserélni hagyományos izzóikat.

A nagycsaládosokat és időseket segítő alapítványok és egyesületek háztartásonként maximum 40 ezer forintra pályázhatnak, a szervezetek saját használatú izzókra pedig maximum 20 ezer forintot nyerhetnek el. Az óvodák maximum 100 ezer forintig nyújthatnak be pályázatot.


E-hulladék-gyűjtő versennyel ünneplik az energiahatékonyság napját

A háztartásigép-csere program bejelentésének apropója az volt, hogy március 6-án van a nemzetközi energiahatékonysági nap. Az ebből az alkalomból tartott rendezvényen a Dióssy ismertette azt is, hogy az épületenergetikai támogatási program keretében eddig 78 pályázó kapott összesen 1,5 milliárd forintot, a 322 pályázó 16 milliárd forintot igényelt.

Márciustól júniusig az ország öt nagyvárosában rendez Legyen zöldebb e-világunk! címmel kampányt a CECED Magyarország Egyesülés. A CECED-et a magyarországi háztartásigép-gyártók  és -márkák forgalmazói hozták létre még 2004-ben. A CECES most minden városban elektromoshulladék-gyűjtő versenyt szerveznek az iskolásoknak - jelentette be a rendezvényen Mészáros Fanni cégvezető.

E szervezet tagjainak a cége a 2006-ban alapított Elektro-Coord Magyarország Nonprofit Kft., amely az elektronikai és elektromos hulladékok begyűjtését tekinti feladatának. Tóth Zoltán ügyvezető igazgató elmondta, hogy a elsősorban a kereskedőkre építenek, akik akcióikban az új készülékek árából árengedményt adnak annak, aki a régit leadja náluk. Magyarország 2016-ra személyenként 7-8 kilogrammra akarja növelni az évente begyűjtött e-hulladék mennyiségét - mondta Dióssy László.

KAPCSOLÓDÓ CIKK