Törvényesen lehet takarékoskodni a vízzel Kaliforniában

Vágólapra másolva!
Vége a kaliforniai gyeppernek: az ügyészség felmentette az alperest, akit azért vádoltak meg, mert saját kertjében felszámolta a pázsitot, hogy vizet takarítson meg.
Vágólapra másolva!

A vádlott fél év börtönt és ezer dollár (március 5-i árfolyamon 196 ezer forint) büntetést is kaphatott volna. Bűne az volt, hogy megszegte Orange városának előírását, miszerint mindenkinek udvarán-kertjében a megfelelő tájkép végett legalább 40 százalékos élő növényzetről kell gondoskodnia.

Ezt a hányadot múlta alul a 36 éves férfi azzal, hogy nejével házuk előkertjében a gyepet felszámolta és fakéreggel hintette be a földet. Tette ezt azért, hogy vizet és vízdíjat takarítson meg. Az Orange-i lakos méghozzá súlyos vízhiány, a 2008-as aszály idején vezette be a takarékoskodási intézkedést, amikor Kalifornia déli részén büntették azokat, akik túlöntözték szomjas pázsitjukat.

A párnak sikerült is évi 1200 köbméterről 240 köbméter körülire apasztania vízfogyasztását. Bár tavaly szárazságtűrő növényeket ültettek előkertjükbe, a város illetékesei ezt nem találták elegendőnek, és bíróság elé vitték az ügyet. Az ügyészség azonban úgy ítélte meg, hogy elég élő növény van a kertben, és kezdeményezte az ügy lezárását.