Óránként hull 3 centi hó Bulgáriában - szerdától itthon is eshet

Vágólapra másolva!
Intenzív havazás kezdődött hétfő hajnalban Bulgáriában. A főváros környékén a gyorsan gyarapodó hómennyiség fennakadásokat okoz a közúti- és légiközlekedésben egyaránt. Szerdától hazánk egyes részén is számíthatunk hóesésre. A tavaszra jövő hétig várni kell.
Vágólapra másolva!

Erős hóesés kezdődött hétfő hajnalban Bulgária nagy részén. Különösen Szófia környékén intenzív a csapadékhullás, óránként 2-3 cm hó esik. A téli időben jelentősen lelassult a közúti közlekedés, de a vasútnál és a légi közlekedésben is jelentős fennakadások vannak.

A havazást a mediterrán térségben végigvonuló kisméretű ciklonok egyike okozza. Ezek a ciklonok a jelenlegi időjárási helyzetben várhatóan egész héten folyamatosan mélyülnek ki a Földközi-tenger medencéjében, és hatásukra jelentős mennyiségű csapadék fordul elő. A sok eső mellett hétfő reggel többek között a francia üdülővárosban, Perpignanban is havazott, a Földközi-tenger parján, a francia-spanyol határ közelében.

A hét közepén a Kárpát-medencét is eléri egy mediterrán ciklon az előrejelzések szerint. A légköri képződmény az óramutató járásával ellentétes irányban örvénylik, vízszintes kiterjedése 1000-1500 kilométeres. Ebben a ciklonban találkoznak a Földközi-tenger felől érkező nedves légtömegek az északkeletről áramló, továbbra is hideg levegővel. Így szerdán elsősorban a Dunántúlon, csütörtökön pedig északon és keleten várható havazás.