Jövő hétig késik a tavasz - hóesés lesz szerdán

Vágólapra másolva!
Nem érkezik meg az igazi tavasz március második hetében sem, a fokozatos enyhülés a hónap második felében indul meg. Ezen a héten viszont, szerdán és csütörtökön sokfelé várható hóesés. Mínusz 10 fokos hideg is lehet a csapadékos időszakot megelőző és az azt követő éjszakákon.
Vágólapra másolva!

Tartósnak ígérkezik a télies jellegű időjárás március második hetében is. Kedden és szerdán a hajnali órákban az ország északi részén akár mínusz 10 fokra süllyedhet a hőmérséklet. Szerdán főként nyugaton és délen, csütörtökön pedig északon és nyugaton várható havazás, amely átmenetileg síkvidéken is megmaradhat.

A borult tájakon napközben is alig lesz melegebb nulla foknál, holott ilyenkor már 7-9 fokos nappali értékek fordulnak elő. A március elején szokásos, 8 fok körüli nappali hőmérsékletet a hónap közepén fogjuk elérni a várható időjárási események valószínűségét megadó, ún. ensemble előrejelzések szerint. Erről bővebben lásd 14 napos, részletes előrejelzésünket.


Jövő hét elején érkezik az enyhe, óceáni levegő

A tartós hideg a központi területével a Brit-szigetektől a Baltikumig húzódó anticiklonnak, azaz magasnyomású légköri képződménynek köszönhető, amelynek belsejében a leszálló légáramlás miatt nincs számottevő csapadék. Ez az anticiklon hazánk felett tartós keleties szeleket kelt, így a nedves, enyhe óceáni légtömegek továbbra is elkerülik a Kárpát-medencét.

Az anticiklon déli peremén viszonylag kis méretű, nagyjából 1000-1500 km-es átmérőjű ciklonok örvénylenek, amelyek belsejében a tartós feláramlás kedvez a csapadékképződésnek - ez hozza a szerdai-csütörtöki havazást, és ezért esik most óránként 2-3 centi hó Bulgáriában. A hét időjárása a térségben aszerint változik, hogy éppen az anticiklon, vagy pedig a peremén elhelyezkedő ciklonok kerülnek közelebb. Míg hétfőn az anticiklon miatt napos, estétől pedig meglehetősen hideg és száraz az idő, szerdától már egy mediterrán ciklon következtében várható hóesés.

A jövő hét elején lassú változás kezdődik az egész kontinens légköri mozgásában, amelynek során a Kárpát-medence felett enyhe, óceáni levegőt hozó, nyugatias áramlás veszi át a szerepet. A hőmérséklet napról-napra emelkedik, de a tartós napsütés helyett inkább tavaszi változékonyságra kell készülni.