Vágólapra másolva!
Sokfelé megáradtak a folyók a mediterrán térségben a rendkívül változatos, csapadékos időjárás hatására. Hétfőn Spanyolország egyes részein, Franciaországban és Bulgáriában is havazott, Észak-Olaszországban kedd délután kezdődik intenzív hóesés. Helyenként eddig fél méteres hó hullott.
Vágólapra másolva!

Többfelé léptek ki folyók a medrükből Spanyolországban és Portugáliában a vasárnapi esőzések miatt. Hétfőn és kedden Szardínián, valamint Korzikán okozott áradásokat a zivatarokkal és viharos széllökéssel kísért felhőszakadás.

Barcelona környékén órákig lebénította a közlekedést az intenzív hóesés: iskolákat zártak be, akadozott a légi közlekedés. Franciaország déli részén 40 centis, Bulgáriában helyenként több, mint fél méteres hó hullott. Kedd estétől várhatóan Olaszország északi részén, majd pedig Szlovéniában és Horvátországban kezdődik intenzív havazás.

A hét közepéig a 45. szélességi kör mentén tartós északkeleti széllel továbbra is hideg levegő érkezik a Földközi-tenger térségébe, amely a mediterrán ciklonokban keveredik enyhe, nagy nedvességtartalmú levegővel, így heves csapadék jön létre. Az eső mellett a hegyekben és a magasabb szélességeken havazás alakul ki.

A szélsőséges időjárási jelenségek a mediterrán térségben képződő markáns ciklonokhoz köthetők. A ciklonok kiterjedése vízszintesen néhány ezer kilométer. E légköri képződmények az óramutató járásával nagyjából ellentétesen örvénylenek az északi féltekén. Belsejükben felfelé áramlik a levegő, és ezzel együtt csapadékképződés tapasztalható.