Utcák és vetések pusztulnak a belvíz miatt

Vágólapra másolva!
Február óta járja a ár- és belvízsújtotta Magyarországot az OzoneNetwork stábja. A rendszerint hat-nyolc méter széles Zagyva több mint 70 méteresre duzzadt Alattyánál. A biztosítók már készülnek a kárigények kezelésére, hiszen 140 ezer hektárnál is nagyobb terület került belvíz alá. Nézd meg videónkat!
Vágólapra másolva!

Alig lehet járni az utcán a víz miatt Sziksóstón

A vetések 60 százaléka már kipusztult a belvízzel borított, művelés alatt álló mezőgazdasági területeken. Az országban mintegy 150 ezer hektárt borít belvíz a vízügyi hatóságok adatai szerint; ebből 80-90 ezer hektárra tehető a mezőgazdaságilag művelt területek nagysága. Részletekért nézd meg riportunkat:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=btlKC075MhRh22S5


"Jelenleg az a legfontosabb, hogy ahol csak lehetséges, a belvizes területekről mielőbb szivattyúzzák át a vizet a folyókba" - nyilatkozta erről Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) titkára. A művelt területek újrahasznosítására ugyanis csak ott van esély, ahonnan gyorsan el tudják vezetni a vizet a gazdálkodók.


Pusztul a vetés a belvizes földeken

Azokon a területeken pusztult ki elsősorban a vetés, ahol már tartósabban borítja belvíz a növényeket. A legnagyobb belvizes területek az Alföldön, a Tisza-völgyében, valamint a Körösök és a Maros-völgyében találhatók. Ez érinti többek között Csongrádot, Bács-Kiskunt, Hajdú-Bihart, továbbá Heves, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint Borsod megye déli részét. A Dunántúlon kisebb a belvizes területek nagysága a Dunától keletre eső országrészekhez képest.

A gazdálkodók számára most az lenne a legjobb, ha fokozatosan melegedő, száraz periódus kezdődne az időjárásban, így mihamarabb megkezdhetnék a tavaszi talaj-előkészítő munkákat.