Greenpeace-sek zárták el egy uránvonat útját Párizsban

Vágólapra másolva!
Ne szállítsa többé külföldre nukleáris hulladékát Franciaország - ezt követelik azok a Greenpeace-aktivisták, akik elzárták egy uránt exportra szállító vonatszerelvény útját csütörtökön hajnalban Párizsban.
Vágólapra másolva!

Mintegy tizenöt Greenpeace-aktivista láncolta magát a vasúti sínekhez a szegényített uránt szállító szerelvény előtt és mögött Valenton (Párizs keleti elővárosa) pályaudvarán.


"Oroszország nem szemeteskuka"

Az uránszállítmány Oroszországba indult volna csütörtökön. Remélik, hogy tíz órán át ki tudnak tartani és a lehető legtovább lassíthatják a szerelvény haladását - mondta az AFP francia hírügynökségnek Axel Renaudin Greenpeace-szóvivő.

Elmondása szerint ezzel az akcióval adnak nyomatékot ama követelésüknek, hogy hirdessenek moratóriumot a nukleáris hulladék exportjára. A szerelvény oldalára sárga-fekete reklámbannert feszítettek ki, melyen ez áll: "La Russie n'est pas une poubelle" (Oroszország nem szemeteskuka).

Forrás: AFP

Ennyi látszik a leláncolt Greenpeace-sekből a valentoni pályaudvaron

A környezetvédő szervezet szerint a szállítmány az EDF francia villamosművek és az Areva energetikai cég tulajdona, s Párizsból a nyugat-franciaországi Montoir-de-Bretagne-ba vinnék tovább, ahonnan egy orosz teherhajó szállítaná Oroszországba.

Az Areva korábban azt közölte, hogy a szegényített uránt újrafeldolgozásra szállítják Oroszországba - Franciaország ugyanis nem rendelkezik az ehhez szükséges létesítményekkel -, majd francia atomerőművekben hasznosítanák újra a hasadóanyagot.

A Greenpeace vitatja, hogy az uránt újrafeldolgozásra vinnék külföldre, s úgy látja, nukleáris hulladék exportjáról van szó. A szervezet szerint az Areva és egy másik vállalat, az Urenco az elmúlt tizenöt évben közel 140 ezer tonna nukleáris hulladékot küldött Oroszországba. A környezetvédő mozgalom moratórium bevezetését követeli a nukleáris hulladék exportjára.