Hóvihar söpört végig az USA középső részén

Vágólapra másolva!
A csillagászati tavasz első napján az Egyesült Államok középső vidékén egészen délre hatolt egy markáns hidegfront. Az intenzív havazás és a viharos szél miatt akadozott a közúti- és légi közlekedés, és számos baleset is történt.
Vágólapra másolva!

Dallasban pénteken még 22 fokot mértek, szombaton délután már csak 3 fok volt. A viharos széllel érkező hidegfront meg sem áll a Mexikói öbölig. Oklahoma államban helyenként 30-40 cm hó hullott. A front hatására már pénteken, a Sziklás-hegység vidékén is számos közúti baleset történt, a hóviharok szombaton már a Préri déli vidékén tomboltak. A vihar keresztülment olyan nagyvárosokon, mint Oklahoma City, Tulsa és Kansas City. Kisebb havazás Texas nyugati vidékén is előfordult, ahol még télen is ritka a szilárd halmazállapotú csapadék.

Az erős lehűlés éppen a csillagászati tavasz napjára esett. A napéjegyenlőség idén március 20-án, közép-európai idő szerint 19 óra körül állt be. Ekkor a Nap az egyenlítő felett a Galápagos-szigetek közelében merőlegesen delelt. Vasárnap már az északi féltekén az éjszakák már rövidebbek a nappaloknál, délen pedig fordítva.