Vágólapra másolva!
Jelképes villanylekapcsolással figyelmeztet az energiatakarékosságra és a környezetszennyezésre a Sydney-ből indult Föld órája akció, mely mára világmozgalommá nőtte ki magát. Március 27-én este elsötétül az [origo] címoldala és adásszünetet tart az OzoneNetwork. Egy óra takarékoskodás viszont nem váltja ki, ha valaki az év többi, nyolcezer-egynéhányszáz órájában nem törődik a környezettel.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint szombat este olyan nevezetességek sötétülnek el egy órára, mint a budapesti Lánchíd, az Eiffel-torony, a New York-i Empire State Building, vagy éppen San Francisco leghíresebb látványossága, a Golden Gate híd.

A minden időzónában március 27-én, szombaton este fél 9-kor kezdődő, egyórás elsötétítéssel az esemény szervezője, a WWF (Természetvédelmi Világalap) az éghajlatváltozás veszélyeire hívja fel a világ figyelmét. A szervezet magyarországi egyesületének adatai szerint itthon 74 település, 217 intézmény és vállalat, továbbá több mint 5300 magánszemély csatlakozott a 2010-es kezdeményezéshez az akció honlapján.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=Wkkpbyb9DQ7gOIrI


Bár a WWF itthon nem szervez a Föld órájához kapcsolódó programot a hivatalos budapesti ünnepélyes lekapcsoláson kívül, ám civil szervezetek, önkormányzatok, művelődési házak, egyetemek szerveznek saját, az eseményhez kapcsolódó programokat. Az egyes résztvevő országok WWF irodái viszont jellemzően mind szerveznek helyi eseményeket, és világszerte több tízezer, a Föld órájához kapcsolódó, alulról szerveződő esemény várható idén is, csakúgy, mint múlt évben.


Elsötétül az [origo] és az iWiW, adásszünetet tart az OzoneNetwork

A Föld óráján ismét arra biztatjuk olvasóinkat, hogy kapcsolják le otthon a világítást, és így csatlakozzanak az energiatakarékosságra figyelmeztető akcióhoz. Erre hívja fel a figyelmet az [origo] és az Iwiw elsötétülő címoldala, és az egyórás tévé-adásszünetet tartó OzoneNetwork (a fekete képernyőkkel önmagában nem lehet sokat spórolni, a kezdeményezést üzenetnek szánjuk). Az iWiW-en már lehet csatlakozni a Föld órája 2010 klubhoz. Valamint az is lényeges, hogy az iWiW-en tavaly év végén készült el egy olyan háttértechnológiai fejlesztés, ami az aktuális terheltségtől, látogatottságtól függően képes automatikusan ki- és bekapcsolni a kiszolgáló szervereket. Ezzel a csúcsidőn kívüli időszakokban áramot spórolhatunk valamint jelentősen csökkenthető a széndioxid kibocsátásunk.

Forrás: WWF

Így nézett ki a budai Vár az elsötétítés előtt és után 2009-ben (forrás: WWF)

Az idei eseményen az alábbi hírességek vagy lekapcsolják a villanyt, vagy támogatják a kitűzött célokat: Edward Norton, Alanis Morrisette, a Coldplay, Tom Jones, az ex-Spice Girl Mel C, az NBA sztárkosárlabdázója, Steve Nash, vagy éppen napjaink egyik topmodellje, Gisele Bündchen - és maga a Sötét Lovag, aki szerint "néha jól jön egy kis sötétség". (A hírességekkel készült interjúkat itt lehet megnézni.)

Az első Föld órája kampányt 2007-ben, az ausztráliai Sydney-ben tartották. A metropolisz kétmilliónál több lakosa - és maga a város is - lekapcsolta egy órára a nélkülözhető fényeket, így 10,2 százalékos áramfogyasztás-csökkenést mért a Sydney energiaellátását szolgáltató EnergyAustralia. Bár a fő cél a figyelemfelkeltés volt, az akcióval mintegy 5 százalékkal csökkent a légszennyező anyagok kibocsátása.

2008-ban a világ 35 országában több mint ötvenmillió ember vett részt az akcióban. Ebben az évben csatlakozott több magyar város, köztük a díszkivilágítás lekapcsolásával Budapest is az mozgalomhoz. Fél 9-kor így elsötétült a budai Vár, a Lánchíd díszkivilágítása és számos szobor, műemlék.

A Föld órája kampányban tovább nőtt a részvevők száma 2009-re: Magyarországon a Szonda Ipsos közvéleménykutató adatai alapján a felnőtt lakosság 15 százaléka vett részt az akcióban, vagyis legkevesebb 1,5 millió ember. Összesen 67 önkormányzat csatlakozott hivatalosan a mozgalomhoz; egy órára elsötétült többek közt a budapesti Művészetek Palotája és a tatabányai turul. A megtakarított energia 50 és 100 Mw között volt. Világszerte 88 ország mintegy 4000 városa, és több százmillió ember kapcsolta le a fényeket. Bár a megcélzott egymilliárd résztvevő nem jött össze, az esemény így is a világ legnagyobb volumenű klímavédelmi megmozdulása lett.

Fenntartható fejlődési programot támogat Mezőcsáton a Magyar Telekom

A Magyar Telekom 2010-ben harmadjára csatlakozik a Föld órájához. A telekommunikációs nagyvállalat március 27-én este lekapcsolja fényreklámjait, épületeiben a világítást. A nyitva tartó T-pontokban (beleértve a partnerüzleteket is) szintén lekapcsolják a fényeket. A vállalat arra ösztönzi több mint 11 ezer munkatársát, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

A vállalat az idén a Miskolc környéki Mezőcsát kistérségre koncentrál március 27-én. Itt szombaton workshopon lehet megtanulni, hogyan készülhet házilag is napkollektor. A fényeket este Somorjai Éva és Novák Péter kapcsolja le, majd a Happy Power Band unplugged koncertet tart a helybélieknek és az önkénteseknek. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kistérségben három éves, fenntartható fejlődési programot valósít meg a Szívlapát Alapítvány, a gödöllői Szent István Egyetem és stratégiai partnerük, a Magyar Telekom. A Jövő/Menő program megnyitója a Föld óráján lesz a mezőcsáti Kiss József közösségi házban.

Az egyórás villanyoltás nem váltja ki az egész éves pazarlást

A Föld órája akciót a kezdettől fogva szkepticizmus követte. Az első, Sydney-i esemény 10,2 százalékos áramfogyasztás-csökkentése nem valós, mert az egész államban cssk 2,1 százalékos csökkentést mértek - állítja például elemzésében David Solomon, a chicagói egyetem közgazdásza.

"Akciónk fő célja nem a fogyasztás csökkentése, hanem a figyelemfelhívás. Ha nem pénzben, hanem károsanyag-kibocsátásban mérjük a megtakarítást, akkor a lekapcsolás mindenképpen pozitív hatású" - mondta el kérdésünkre a kritikus felhangok kapcsán Benkő Dániel, a WWF éghajlatváltozási programjának vezetője.

Az energiatakarékossági akció népszerűsítésében viszont nem segítenek az olyan esetek, mint a Föld órájához 2009-ben csatlakozott ENSZ-központ elrontott kommunikációja. Az első hivatalos közlemény szerint a New York-i ENSZ-székház egyórás villanyoltása 81 000 dollárt, azaz mintegy tizenötmillió forint megtakarítást eredményezett. Ezt az összeget egy szóvivő később 24 000 dollárra módosította, míg végül a konzervatív FoxNews hírtévé kérdésére harmadszorra megadta a megtakarítás végösszegét: 102 dollárt (közel tizennyolcezer forintot).

A Föld óráján való részvétel valóban nem váltja ki azt, ha egyébként valaki az év többi, nyolcezer-egynéhányszáz órájában nem törődik a környezettel. Az eseményt érő kritikák legnagyobb részben ezt a magatartást kérik számon a szervezőktől.

Kapcsold le a villanyt és fotózz!

Az OzoneNetwork ismét fotópályázatot hirdet. Fotózd le utcádat, házadat vagy a munkahelyedet a Föld órája alatt és egy nappal korábban vagy később ugyanabban az órában. A fotót küldd el az foto@ozonetwork.hu címre, cserébe a legjobbakat ajándékkal jutalmazzuk. A beküldött fotókból készült galériákat keresd a www.ozonenetwork.hu oldalon és az OzoneNetwork csatornán.

Kuszkó-Kalovits Judit

Forrás: [origo]

Az [origo]-t és az OzoneNetworköt kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.