Meglehetősen nehezen jutnak fészek-építőanyaghoz a fecskék, de műfészkek kihelyezésével segíteni lehet a madarak költését. Ha tovább folytatódik a fecskék pusztulása, 2020-ra eltűnhetnek Magyarországról.

Az építőanyag hiánya, a régi fészkek megrongálódása, leesése vagy leverése  nehezíti az apró sárgolyókból építkező fecskék költését. A fecskéknek először is meg kell keresniük a fészeképítőanyag-gyűjtő helyeket, innen a csőrükkel ki kell termelniük, meg kell formálniuk, majd a szájukban egyesével a költőhelyre kell szállítaniuk a sárgolyókat.


A felületkezelt falra sem tudnak fészket rakni a fecskék

Ott ezeket vízszintesen felfogatják a falra - ez lesz a fészek alapja -, majd ha kellően tart, rétegenként felfalazzák a fészekcsészét. Mindeközben táplálkozniuk is kell, pótolva a vonulási, majd az udvarlási és fészeképítési kondícióvesztést - tájékoztat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A fecskék számára az is nehézséget okozt, hogy a sár nem tud kellően megtapadni egyes falfelület-kezelő anyagokon. Ilyenkor drót fészekalapokat is alkalmazhat a ház tulajdonosa.

A műfészkek kihelyezésével a madárbarátok pótolhatják azokat a hiányosságokat, amelyeket a megváltozott környezet okoz. A legfontosabb szempont, hogy a hely megválasztásakor és a felhelyezéskor figyelembe kell venni a két fecskefaj - a füsti fecske és a molnárfecske - sajátos, egymástól eltérő fészekhelyigényét.

A füsti fecskék fészkei felülről nyitottak, a létfontosságú esővédelmet biztosító tető és a fészek pereme között legalább 5-10 centiméteres rés van, de akár több méter távolság is lehet. Mivel a fészkek felülről nyitottak, ez a faj nagyobb szabadságot élvez a fészkelőhelyek kiválasztásánál, ezért képesek istállókban, épületek belsejében, akár mélyen a tető síkja alatt fészkelni.

A molnárfecskék felülről zárt fészket építenek, amelyen csak egy kis bebúvó nyílást hagynak. A fészkek teteje nem sárból készül, ezt ma már szinte kizárólag az épületek vízszinteshez közeli felülete adja. A mesterséges molnárfecske-fészkeket ezért úgy kell kihelyezni, hogy a rendelkezésre álló vízszintes felület egyben a fészek tetejét is alkossa. A molnárfecske műfészkeket vagy telepesen, egymás mellé érdemes kihelyezni, vagy úgy, hogy közöttük legyen hely újabb fészkek építésére. Bővebb információ minderről a MME fecskefigyelő oldalán olvasható.