Vágólapra másolva!
A hét közepén kellemes, tavaszi időre készülhetünk sok napsütéssel. Csütörtökön azonban gyenge melegfront és megerősödő szél lehet hatással szervezetünkre.
Vágólapra másolva!

Szerdán nem kell fronthatásra számítani. Az ország nagy részén már többórás napsütés melegíti a levegőt, a déli megyékben ismét közel 20 fokig melegszik a levegő. Munka után érdemes kimozdulni a lakásból, sétálni vagy egy kicsit sportolni a kellemes tavaszi időben. A testmozgástól közérzetünk is javul, energikusabbak és frissebbek lehetünk. A légszennyezettség közepes szintű, a nagyvárosokban elérheti az egészségügyi határértéket. A közlekedők kedvező feltételekre számíthatnak, azonban az erős napsütés zavaró lehet. Az autózók használjanak napszemüveget! Az enyhe időnek köszönhetően napközben elegendő egy vékony, átmeneti kabát, éjjel azonban még hidegre számíthatunk.

Csütörtökön tovább melegszik a levegő. Az érzékenyebbeknek gyenge melegfronti hatás miatt lehetnek kellemetlenségeik, ingerlékenység, fáradékonyság, vérnyomás ingadozás jelentkezhet. Helyenként megerősödik a szél, ami a tünetek fokozódását, illetve fejfájást eredményezhet. Az erős szél tavaszi levegőt hoz. A sok napsütés mellett tovább emelkedik a csúcshőmérséklet, a sokéves átlagnál 4-5 fokkal melegebbre számíthatunk.

Itt az idő, hogy a tél végére, a napsütés hiánya és a vitamin szegény étrend következtében kiürült D-vitamin raktárainkat feltöltsük. Ez azért is fontos, mert a D-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását a szervezetünkben, és befolyásolja a fog-, illetve csontképzést. Fogyasszunk halakat, tejet és tejterméket, májat, tojást, tőkehalmájolajat és ha tehetjük, napsütés idején menjünk ki a szabadba. Mindemellett a napsütés kedélyállapotunkra is pozitívan hat.