Hétvégére itt a markáns hidegfront - Orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Pénteken az átlagosnál 6-8 fokkal melegebb időben a pszichoszomatikus tényezők meghatározók lesznek, a gyenge melegfronti hatáshoz tartozó tünetek alig jelentkeznek. Szombat reggel markáns hidegfront érkezik csapadékkal, átmenetileg kellemetlen szél rontja tovább a közérzetet. A vasárnapi friss idő és kristálytiszta levegő javítja a közérzetet. A primőr zöldségek megjelenése lassan véget vethet a tavaszi fáradékonyságnak.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika jelentése szerint pénteken gyenge melegfronti hatás érvényesül. Szombaton markáns hidegfront érkezik, vasárnap azonban lassan megszűnik a fronthatás.

Pénteken tetőzik a szokatlanul meleg idő. Az ország legnagyobb részén a hőmérséklet meghaladja a 20 fokot. A légkörben gyenge melegfrontnak megfelelő események játszódnak le, a napok óta tartó enyheségben azonban a tünetek minimálisak maradnak. Annál jobban érvényesül az a kellemes pszichikai hatás, amelyet a "jó idő", az optimális körülmények keltenek. A kedélyállapot fokozódása, a "feldobott" hangulat áttételesen erősíti az immunrendszert is.

Szombaton markáns hidegfront érkezik. A frontra érzékenyek különösen a reggeli órákban tapasztalhatják szokásos tüneteiket. A légszennyezettség amúgy sem volt túl magas, de a front átvonulása után minimális szintre csökken. A belvárosokban is kristálytisztává válik a levegő.

Vasárnap már megszűnik a hidegfronti hatás. Egy-két órára a nap is kisüt, bár a szél csökkenti a hőérzetet. A primőr zöldségek megjelentek, fogyasztásuk lassan feleslegessé teszi a táplálék-kiegészítők használatát. A primőr áruk vitamintartalma azonban - a fóliás termesztés következtében - nem éri el a későbbi, szabadföldi növények vitaminszintjét.