Rekord nagyságú légszennyezettség Hong Kong-ban

Vágólapra másolva!
Az elsivatagosodott belső-mongóliai területek homokviharai Peking után ezúttal Hong Kong-ban okoznak igen komoly gondot, ahol a légszennyezettség mértéke rekordot döntött. A hatóságok azt javasolják a helyieknek, hogy ne hagyják el otthonaikat.
Vágólapra másolva!

Rekord nagyságú szennyezőanyag-koncentráció alakult ki Hong Kong-ban. Az ún. API index, amellyel a helyi hatóságok jellemzik a levegőminőséget, a mérések szerint az egészségre káros határérték dupláját is meghaladta.

Ha az API index meghaladja a 100-at, a légúti- és a keringési betegségben szenvedők már jobban teszik, ha otthon maradnak. Amennyiben pedig 200 körül alakul, az már mindenkire nézve veszélyesnek számít.

A rendkívüli helyzet miatt több iskolában átmenetileg szünetel az oktatás, és a hatóságok arra figyelmeztetik a lakosságot, hogy amennyiben tehetik, ne hagyják el otthonaikat.

Több ezer kilométerről is érkezik por

A rendkívül magas szennyezettség kialakulását több tényező együttes hatása okozta. A térségben található több tízezer kínai gyár, amelyek kén-dioxiddal, nitrogén-oxidokkal, ólommal és számos más nehézfémmel szennyezik a levegőt. Emiatt ez a terület az erősen szennyezett Kínában is a legszennyezettebbek közé tartozik. A domborzati viszonyok, illetve az óceán közelsége a kínai nagyvárosban tovább nehezíti a szennyezőanyagok elkeveredését, elszállítódását.

Továbbá, Hong Kong a monszun övezetbe tartozik, ezért az év ezen időszakában a légáramlások tartósan a szárazföld belseje felől az óceán felé irányulnak. Így az utóbbi évtizedekben elsivatagosodott belső-mongóliai vidékeken kialakuló por- és homokviharokból származó nagy mennyiségű homok északról, északnyugatról több ezer kilométeres távolságot megtéve, eljuthat akár a dél-kínai területekre is. A lassan ülepedő homokszemcsék önmagukban is igen szennyező hatásúak, másrészt jelenlétük a légkörben tovább gyengítik a keveredési folyamatokat, ezzel növelve az egyéb jellegű szennyeződés erős feldúsulását.

Északnyugat felől további porfellegek közelednek Hong Kong felé, ezért a helyzet tovább romolhat, és rendkívüli intézkedések meghozatalára is szükség lehet.